Cefaleea tip cluster (în ciochine) se caracterizează prin accese recurente de durere intensă pe o jumătate a capului.
Episoadele dureroase pot apărea zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi timp de câteva săptămâni la rând, separate de un interval liber de durere de câteva luni. Reprezintă doar 1% din totalul cazurilor de cefalee. Denumirea de cluster (ciorchine) provine de la gruparea episoadelor dureroase în mănunchi într-un anumit interval de timp (de obicei câteva săptămâni, cu perioade de remisiune de cel puțin 1 lună), sub forma unor accese paroxistice repetitive (care apar cu frecvență variabilă - de la 1 episod la 48 ore până la 8 episoade/24 ore). În forma cronică de cefalee cluster atacurile apar continuu timp de mai mult de 1 an, fără a fi separate de perioade de remisiune sau cu perioade de remisiune mai scurte de o lună.
Mecanismul apariției cefaleei în cluster este reprezentat de reflexul trigeminovascular și activarea hipotalamusului posterior.
Iată care sunt principalele caracteristici ale cefaleei în ciorchine (cluster headache):
- este mai frecventă la bărbați decât la femei (raport 2.5-3.5:1), la persoanele tinere (25-30 ani) și la fumători
- este precedată de un prodrom
- se manifestă prin accese paroxistice recurente de durere atroce strict unilaterală în jurul unui ochi sau pe o jumătate a capului (durere în orbită, periorbitală sau temporală)
- debutează brusc, de obicei în timpul nopții (50% cazuri), și crește rapid în intensitate, atingând maximul în câteva minute; durerea se menține în platou și cedează tot brusc, așa cum a început
- se însoțește de fotofobie, congestie nazală cu rinoree, congestie conjunctivală și lăcrimare, hiperemie/paloare facială, iritabilitate, agitație psihomotorie, ptoză palpebrală, mioză sau edem periorbital
- are o durată de 15 minute-3 ore
Factori declanșatori pentru cefaleea tip cluster sunt:
- consumul de alcool
- modificări ale presiunii atmosferice
- modificări ale orarului de somn
- fumatul
- administrarea unor medicamente (ex. nitroglicerina)
- consumul de lichide reci sau fierbinți
Tratament
De obicei durerea din cefaleea tip cluster dispare de la sine. Atacurile de cefalee în cluster se tratează cu oxigenoterapie și triptan injectabil sau intranazal. Atunci când accesele de cefalee sunt frecvente se pot administra analgezice, cure scurte de corticoterapie, sumatriptan, lidocaină intranazal sau terapii alternative (reflexoterapie, acupunctură, masaj). Se pot efectua și blocuri nervoase sau tehnici de neuromodulare. Pentru prevenția crizelor se recomandă verapamil.
Comments
detalii pe clusterbusters.com
Sănătate vă doresc.