Giardioza este o infec?ie parazitar? intestinal? foarte frecvent? în rândul oamenilor ?i animalelor. Parazitoza este întâlnit? mai des la copiii cu vârsta cuprins? între 1 ?i 5 ani. Exist? îns? multe cazuri diagnosticate gre?it ca fiind infec?ii cu G. intestinalis.
Cauze
Agentul etiologic este reprezentat de Giardia lamblia (Giardia intestinalis, Giardia duodenalis), un parazit ce trăieşte la nivelul tractului digestiv (mai precis în duoden şi jejun, adică prima porţiune a intetsinului subţire), fiind considerat cea mai frecventă cauză de gastroenterită la oameni. Giardia se transmite pe cale fecal-orală, prin apa şi mâncarea contaminate cu chisturi. Rezervorul de infecţie este reprezentat de purtătorii infecţiei simptomatici sau asimptomatici. În perioada acută a bolii, chisturile se elimină continuu, iar în cazul cronicizării eliminarea este intermitentă. Chistul de Giardia poate supravieţui în apa rece de la câteva săptămâni până la câteva luni, rezistând chiar şi în apa clorinată. Giardia este considerată o zoonoză, putându-se transmite de la animale la oameni.
Giardia lamblia este un protozoar flagelat care se înmulţeşte în intestinul subţire. Parazitul se găseşte sub 2 forme: forma vegetativă sau trofozoitul care populează tractul intestinal şi forma de rezistenţă şi infecţioasă sau chistul ce se găseşte în mediul exterior. Trofozoitul atacă peretele intestinal, folosindu-se de ventuza (discul adeziv) de pe faţa ventrală şi absoarbe nutrienţii din lumen. Văzut la microscopul optic, trofozoitul de Giardia are aspect de faţă umană: prezintă 2 nuclei şi 4 perechi de flageli. Flagelii sunt importanţi pentru deplasarea parazitului în lumenul intestinal.
Ciclul biologic
Începe o dată cu excreţia prin fecale a chisturilor de Giardia, ce contaminează apa şi alimentele. Odată cu consumul acestora, formele chistice vor ajunge în intestinul omului şi se vor transforma în trofozoiţi. Trofozoiţii se maturează şi se multiplică la nivelul duodenului şi jejunului. Ciclul biologic al parazitului se încheie o dată cu închistarea trofozoitului, datorită deshidratării şi trecerii prin colon.
Simptome și semne
Nu există simptome caracteristice infecţiei cu Giardia intestinalis. Diagnosticul acestei infecţii parazitare nu se va putea face niciodată doar pe baza examenului clinic, deoarece semnele şi simptomele sunt nespecifice. Unii purtători ai infecţiei rămân nesimptomatici. Există unele simptome asociate giardiozei:
- diaree explozivă
- meteorism
- dureri epigastrice
- flatulenţă
- eructaţii
- inapetenţă
- scădere în greutate
- stare generală proastă
- steatoree
- vomă
- greaţă
- deficit de vitamină B12, datorită malabsorbţiei
- manifestări alergice cutanate (urticarie)
- manifestări alergice respiratorii (astm, rinite etc)
Scaunele diareice mucoase sau sangvinolente nu sunt asociate cu giardioza.
Diagnostic
Diagnosticul se va face pe baza analizelor de laborator. La examenul coproparazitologic pot fi puse în evidenţă atât chisturile cât şi trofozoiţii de Giardia. Capsula enterotest este o analiză specifică pentru diagnosticul giardiozei. Este vorba de o capsulă gelatinoasă enterosolubilă legată la un fir de nylon, care trebuie înghiţită de pacientul suspect. După aproximatic 2 ore, cu ajutorul firului, capsula este scoasă şi pusă într-o soluţie de ser fiziologic. O altă metodă precisă de diagnostic este biopsia intestinală. Se poate practica şi ELISA, dar este mai costisitoare faţă de metodele tradiţionale. Prin ELISA se identifică anticorpii anti Giardia sau antigenele Giardia. Produsele patologice recoltate sunt: sâange, salivă, secreţii intestinale pentru detectarea anticorpilor şi fecalele pentru evidenţierea antigenului.
Tratament
- metronidazol
- albendazol
- tinidazol
- furazolidon
În majoritatea cazurilor, la persoanele cu imunitate normală, infecţia se remite de la sine, fără administrarea vreunui tratament. Profilaxia infecţiei cu Giardia se va face prin spălarea mâinilor după folosirea toaletei, spălarea şi opărirea fructelor şi legumelor presupuse contaminate şi fierberea apei. Se vor respecta normele esenţiale de igienă.