Regim în boala de reflux gastroesofagian

Pe lânga tratamentul medicamentos si cel endoscopic, regimul alimentar este foarte important la pacientii cu boala de reflux gastroesofagian.

Iată câteva sfaturi privind comportamentul alimentar la pacienții cu reflux sau hiperaciditate:

  • mese mici și dese – evitați mesele abundente și serviți în schimb 3 mese principale reduse cantitativ și 3 gustări zilnic
  • mâncați încet și mestecați bine alimentele
  • stați jos în timp de mâncați și 30 minute după ce ați terminat de mâncat; nu vă întindeți în pat mai devreme de 30 minute de la încheierea mesei
  • nu mâncați cu mai puțin de 3 ore înainte de culcare – gustările luate târziu pot determina secreții gastrice nedorite în timpul nopții
  • evitați băuturile care conțin cofeină (cafea, ceai, cola), citricele, ciocolata, roșiile, condimentele, tocăturile, prăjelile, băuturile carbogazoase, alimentele prea fierbinți sau prea reci
  • evitați consumul de aspirină sau alte antiinflamatoare
  • fumatul și consumul de alcool sunt interzise (nicotina și alcoolul relaxează sfincterul esofagian inferior și favorizează refluxul)
  • dacă sunteți supraponderal, dați jos kilogramele în plus (un studiu publicat în International Journal of Epidemiology arată că obezii sunt de 3 ori mai predispuși să dezvolte simptome de reflux decât persoanele normoponderale)
  • nu purtați haine strâmte
  • dormiți cu capul ridicat pe mai multe perne

Iată și o serie de alimente recomandate în boala de reflux:

  • cereale de ovăz (inclusiv cu fructe), orez
  • salate (fără roșii, ceapă, sosuri sau dressinguri bogate în grăsimi)
  • banane (pH 6.4), pepene, dovleac, fenicul (pH 6.9)
  • broccoli, conopidă, sparanghel, fasole verde, țelină, pătrunjel
  • carne de pui/curcan fără piele, gătită fiartă, la grătar sau la cuptor (nu prăjită)
  • pește, creveți, homari – gătiți în același mod ca puiul

Click aici pentru a descărca o fișă de regim cu alimentele permise și interzise în boala de reflux gastroesofagian.

Add comment


Security code
Refresh