Polipectomia endoscopică

Polipectomia endoscopica reprezinta scoaterea polipilor de la nivelul tractului gastrointestinal prin endoscopie digestiva (superioara pentru polipi gastrici sau duodenali, inferioara pentru polipi colonici).

Metoda este indicată pentru rezecția leziunilor protruzive pediculate sau cu bază de implantare îngustă; pentru leziunile cu bază largă de implantare (sesile), neinvazive în musculara proprie, se folosesc alte metode de rezecţie endoscopică (rezecţie endoscopică mucozală, disecţie endoscopică submucozală). Polipectomia endoscopică se poate practica în 2 moduri, fie prin tracționarea polipului, fie prin secționarea acestuia folosind curent electric (electrocauterizare şi cu ansa diatermică).

Polipectomia este o metodă sigură, cost-eficientă, cu o rată mică a complicaţiilor şi care a dus la scăderea incidenţei cancerului colorectal (un studiu recent publicat în NEJM a relevat că polipectomia reduce cu 53% rata deceselor prin cancer colorectal).

Tipurile de polipectomii endoscopice

Polipectomia simplă constă în îndepărtarea polipilor de mici dimensiuni (< 5 mm) cu ajutorul unei anse metalice. Ansa se plasează în jurul pediculului, după care se strânge, producând desprinderea mecanică a polipului. Avantajul polipectomiei „la rece” constă într-un risc mai mic de sângerare faţă de electrocauterizare. Pe de altă parte, dezavantajele constau în persistenţa de ţesut restant post-polipectomie (în 25% din cazuri) şi imposibilitatea aplicării acestei metode de rezecţie la polipii cu dimensiuni mai mari de 7 mm.

Polipectomia prin electrocauterizare se foloseşte tot în cazul îndepărtării polipilor de mici dimensiuni. Cu ajutorul pensei se prinde vârful polipului şi se trage, iar la baza acestuia se aplică electrocauterul. Dezavantajul acestei metode îl reprezintă leziunile profunde pe care le produce care pot evolua cu hemoragie şi chiar perforaţie.

Polipectomia cu ansa diatermică se foloseşte în cazul polipilor de dimensiuni mai mari şi necesită de asemenea folosirea electrocauterului. Ansa se poziţionează în jurul pediculului sau la baza polipului, după care se aplică electrocauterul şi se extrage mecanic ţesutul polipoid. La îndepărtarea polipilor cu ansa diatermică se recomandă prezervarea unei jumătăţi sau mai puţin din pedicul, pentru o eventuală procedură ulterioară de hemostază.

Pregătirea pacientului pentru polipectomia endoscopică

Decizia efectuării unei polipectomii endoscopice se ia după efectuarea unei endoscopii care evidenţiază prezenţa de polipi. Când polipii prezintă anumite caracteristici histopatologice, este necesară rezecţia acestora.

Pentru această procedură pacientul trebuie să se pregătească ca pentru o endoscopie: să evite consumul de alimente solide şi să urmeze o pregătire pentru curăţarea colonului (Fortrans, Picoprep, Endofalk), dacă e cazul unei colonoscopii, cu o zi înaintea procedurii. Polipectomia endoscopică este o procedură ce se practică cu sedare şi necesită doar spitalizare de zi.

Înaintea procedurii pacientului i se va recolta sânge pentru testele de coagulare şi numărătoarea trombocitelor. Riscul de sângerare post-polipectomie creşte în cazul pacienţilor cu coagulopatii, trombocitopenie sau aflaţi sub tratament anticoagulant.

Complicaţiile polipectomiei endoscopice

Cele mai severe complicaţii ale rezecţiei endoscopice a polipilor constau în perforaţie şi hemoragie. Incidenţa acestor complicaţii este mică (până la 0,5% pentru perforaţie şi până la 1% pentru hemoragie).  Factorii de risc asociaţi cu sângerarea imediată postprocedurală sunt: vârsta peste 65 de ani, comorbidităţile cardiovasculare sau renale, diatezele hemoragice, terapia anticoagulantă, mărimea polipilor > 1 cm, pregătirea incompletă a colonului, modul de electrocauterizare, intervenţii chirurgicale recente pe tractul digestiv. În majoritatea cazurilor, sângerarea activă poate fi oprită prin coagularea locală sau hemostaza mecanică (aplicarea clipsurilor, anselor detaşabile, ligatură). Perforaţiile de mici dimensiuni pot fi închise cu clipsuri şi tratate conservator, dar cele de dimensiuni mari necesită intervenţii chirurgicale imediate.

Complicaţiile tardive sunt reprezentate de stricturile lumenului digestiv (în cazul tumorilor gastrointestinale ce ocupă o porţiune mare din lumen) şi hemoragii tardive.

Urmărirea pacientului după polipectomie

În cazul în care polipul rezecat este recuperat din lumenul colonic, acesta va fi trimis la laboratorul de anatomie patologică.

După sedare, pacientul trebuie să se odihnească, nu trebuie să conducă autovehicule sau să semneze acte.

Reluarea alimentaţiei obişnuite se poate face în aceeaşi zi sau în ziua următoare procedurii. Se recomandă evitarea consumului de ceai, cafea, alcool, băuturi acidulate, alimente picante pentru câteva zile după polipectomie, deoarece acestea pot irita tractul digestiv.

Pacientul trebuie să revină la control endoscopic la intervale regulate, din cauza riscului de recurenţă al polipilor.

Comments  

# cobianu maria 2014-09-23 16:22
IN BUCURESTI LA SPITALUL MILITAR CENTRAL DR MACADON BOGDAN AM FACUT CHIAR IERI POLIPECTOMIE SI SANT OK E UN MEDIC BUN SA-I DEA DUMNEZEU SANATATE SI AM LUAT LEGATURA CU EL TOT DUPA INTERNET DAR IL RECOMANDASE DR DE FAMILIE SANATATE MULTA
Reply | Reply with quote | Quote
# Dan Rachisan 2012-03-17 07:32
Buna Ziua

Puteti sa faceti si o recomandare a unui doctor bun sau cabinet unde se poate face acest gen de interventie?

Multumesc
Cu stima
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-03-17 17:36
In Bucuresti sunt cateva centre foarte bune de gastroenterolog ie unde puteti face polipectomie - Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Militar Central, Colentina, Elias, Sf. Ioan sau Universitar.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh