Bronzul artificial cu autobronzante

Lotiunile autobronzante reprezinta cel mai probabil metoda cea mai sanatoasa de obtinere a unei culori închise a pielii. Pentru capatarea unui aspect fizic de vara, recomandarea specialistilor consta în folosirea produselor autobronzante în favoarea expunerii la soare (implicit la ultraviolete).

Aceasta recomandare se adreseaza în special persoanelor cu pielea alba si ochii deshisi la culoare. Autobronzantele au început sa fie comercializate din anul 1920. "Codytan" a aparut în anul 1929, fiind disponibil sub forma lichida sau pudra, iar pe perioada celui de-al doilea razboi mondial a reusit într-un fel sa compenseze lipsa dresurilor. Lotiunile autobronzante rapide (Quick Tanning Lotion) au fost concepute în anul 1960 de catre Coppertone. Acestea erau diferite fata de versiunile anterioare, deoarece nu erau îndepartate imediat prin spalare. Ele nu au fost agreate deoarece colorau pielea în orange. O data cu cunoasterea mai detaliata a efectelor adverse produse de expunerea la soare, gama de produse autobronzante s-a perfectionat si s-a diversificat. Efectul a început încet-încet sa semene cu bronzul natural. În prezent bronzul poate fi obtinut în doar câteva minute la un salon de cosmetica, care poseda spray-uri cu DHA speciale pentru autobronzare.

SUBSTANTA DIN AUTOBRONZANTE CARE COLOREAZÃ PIELEA

Ingredientul activ din produsele autobronzante este DHA (dihidroxiacetona), un zaharid care reactioneaza cu aminoacizii de la nivelul stratului extern al tegumentului si determina colorarea pielii, asemanatoare bronzului natural. Este important de stiut ca DHA sau bronzul obtinut nu ofera protectie solara.

Indiferent de tipul autobronzantului ales, e important ca acesta sa se potriveasca cu pielea utilizatorului. Unele produse pot produce efecte fantastice în ceea ce priveste aspectul pielii anumitor persoane, dar sa coloreze pielea altora în portocaliu. Înainte de a aplica produsul pe tot corpul, este indicat sa se încerce pe o portiune mica, pentru a se observa efectul. Nu e recomandat ca prima folosire a autobronzantelor sa se faca înaintea unui eveniment important.

Intervalul de timp dintre prima aplicare si observarea efectelor poate fi foarte scurt pentru unele autobronzante, dar în cazul altora variaza între 45 de minute si o ora.

PRODUSE AUTOBRONZANTE

> pudre, creme si lotiuni cu efecte bronzante - cosmetice folosite în machiajul zilnic, cu efecte autobronzante imediate, ce pot îndepartate usor prin spalare cu apa si sapun

> lotiuni si spray-uri autobronzante - cele mai eficiente produse autobronzante, care contin DHA ca ingredient activ. În acest caz, bronzul dureaza între 5 si 7 zile de la prima aplicare.

> pastile autobronzante - contin un pigment numit cantaxantina. Cu toate ca FDA a aprobat folosirea cantaxantinei ca si colorant alimentar, ea nu este aprobata ca produs autobronzant, deoarece cantitatile necesare pentru obtinerea colorarii pielii sunt mai mari decât în alimente. Dupa ce cantaxantina este ingerata, ea este depozitata la nivelul organismului, inclusiv în tegumente care se pigmenteaza, dar si în organele interne (ficat, creier). Consumul pastilelor autobronzante cu cantaxantina prezinta efecte adverse severe, inclusiv hepatita si retinopatie (depozite galbene la nivelul retinei)

> acceleratori ai bronzului - lotiuni sau pastile ce contin un aminoacid - tirozina. Producatorii au pornit de la ideea potrivit careia tirozina stimuleaza si creste sinteza melaninei, cu accelerarea procesului de bronzare naturala. Pâna în acest moment nu s-a stabilit siguranta folosirii acestor produse pe scara larga.

ÎN CÂT TIMP DISPARE EFECTUL AUTOBRONZANTELOR

Celulele tegumentare au o rata de turn-over crescuta. La fiecare 35-45 de zile, stratul superficial al pielii este complet înlocuit. Deoarece pigmentarea a afectat doar stratul superficial, orice efect autobronzant va disparea complet în decurs de o luna de zile. Pentru mentinerea bronzului, producatorii recomanda reaplicarea produsului la fiecare câteva zile.

AVANTAJELE FOLOSIRII AUTOBRONZANTELOR

Folosirea autobronzantelor este sigura, deoarece nu necesita expunerea la ultraviolete. Poate preveni îmbatrânirea prematura si aparitia cancerelor de piele. Autobronzantele nu includ însa ingrediente cu proprietati de protectie solara. Persoanele bronzate articial cu autobronzante trebuie sa foloseasca în continuare metode de protectie solara.

Add comment


Security code
Refresh