Social media ar putea deveni un instrument foarte puternic de cercetare clinic?, case aceast? nou? etap? în medicina bazat? pe dovezi fiind deschis? de un studiu derulat de utilizatorii comunit??ii PatientsLikeMe.
Într-un studiu care a fost publicat în jurnalul Nature Biotechnology, echipa PatientsLikeMe a arătat pe un lot de 149 pacienți cu scleroză laterală amiotrofică (SLA) că litiul nu are niciun efect asupra progresiei bolii, în concordanță cu rezultatele studiilor clinice randomizate derulate pe această temă. Cei 149 pacienți erau utilizatori ai comunității PatientsLikeMe, iar datele pentru studiu au fost reprezentate de experiența personală a acestora împărtășită pe site.
Sigur că studiile conduse în social media nu pot înlocui studiile clinice randomizate, însă această abordare are un potențial enorm în cercetare întrucât nu este atât de complicată, consumatoare de timp și bani.
Despre valoarea rețelelor sociale în cercetare a vorbit Jamie Heywood, fondatorul PatientsLikeMe, la TEDMED 2009 (cu subtitrare în română):
Și iată că Medicina 2.0 devine din ce în ce mai importantă în practica zilelor noastre.
foto: healthcareos.com