Alimentaţia la gravide

Perioada sarcinii este o perioad? plin? de neprev?zut ?i schimb?ri pentru viitoarea mam?. Gravida trebuie s? acorde o aten?ie deosebit? alimenta?iei, levitra dat fiind faptul c? acum organismul ei g?zduie?te 2 persoane.

Dieta în sarcină

Dieta zilnică a gravidei trebuie să cuprindă, conform Colegiului American de Obstetrică şi Ginecologie (ACOG):

  • fructe şi legume
  • cereale integrale, paste
  • lapte, iaurt, brânză
  • carne (în special carne de pasăre), peşte, ouă

Gravida are un necesar crescut de proteine, vitamine şi minerale, necesare unei dezvoltări armonioase a fătului. Necesarul de calorii zilnic este şi el cu aproximativ 200-300 calorii mai mare (în special în ultimul trimestru de sarcină), ajungând la aproximativ 2200-2800 calorii/zi.

Aportul suplimentar (în %) de substanţe nutritive necesar gravidelor poate fi consultat aici. Administrarea suplimentelor vitaminice se va face doar la indicaţia medicului.

Alimentaţia gravidei

Proteine (necesar zilnic: 75-100g) – surse: carne (este recomandată în special carnea de pasăre), peşte, lactate, ouă, fasole, mazăre, soia, cereale, nuci, seminţe.

  • Glucide (necesar zilnic: 300-400g) – surse: paste făinoase, ciocolată, cereale.
  • Lipide (necesar zilnic: 60-80g) – surse: unt, margarină, frişcă, smântână.
  • Vitamina (DZR: 700 µg) A – surse: ficat, lapte, ouă, morcovi, brocolli, cartofi, dovleac.
  • Vitamina D (DZR: 5 µg) – surse: lapte, gălbenuş de ou, orez.
  • Vitamina E (DZR: 15 mg) – surse: ulei, nuci, spanac, soia, cereale.
  • Vitamina C (DZR: 80-100 mg) – surse: citrice, fasole verde, cartofi, broccoli, tomate.
  • Tiamină, vitamina B1 (DZR: 1,5 mg) – surse: cereale integrale, ouă, orez, paste, legume, nuci, avocado, drojdie.
  • Riboflavină, vitamina B2 (DZR: 1,5 mg) – surse: carne, paşte, produse lactate, ouă, kiwi, avocado.
  • Niacină, vitamina B3 (DZR: 18 mg) – surse: carne de pui, alune, cereale integrale, drojdie, nuci.
  • Piridoxină, vitamina B6 (DZR: 2 mg) – surse: carne de pui, peşte, ficat, ouă, morcovi, banane, varză, fasole, spanac, broccoli, alune.
  • Acid folic (DZR: 600 µg) – surse: portocale, spanac, broccoli, cereale, mazăre, paste, nuci, conopidă.
  • Calciu (DZR: 1-1,5g) – surse: iaurt, lapte, cereale, brânză, migdale, susan, napi, suc de portocale.
  • Fier (DZR: 30mg) – surse: carne, ficat, peşte, spanac, praz, cereale, urzici, seminţe de floarea soarelui, legume.
  • Zinc (DZR: 12 mg) – surse: carne, peşte, fasole, nuci, fructe de mare, ouă, lactate.

Add comment


Security code
Refresh