Problema riscului hepatotoxic al orlistat (Xenical/Roche, Alli/GSK) a fost descrisa pentru prima data în 2008 în Drug Safety si raportata de FDA în 2010, în urma înregistrarii unor cazuri de insuficienta hepatica severa la pacientii care luau acest medicament.
Un nou studiu publicat în British Medical Journal a aratat însă că disfuncția hepatică apărută după inițierea tratamentului cu orlistat este mai degrabă o consecință a tulburărilor metabolice pentru care s-a decis terapia cu acest medicament și nu o consecință a administrării orlistat. Cercetătorii au inclus 94.695 pacienți care au luat orlistat între 1999 și 2011 și au evaluat incidența relativă a injuriei hepatice comparând perioadele în care pacienții luau medicamentul cu perioadele în care nu luau medicamentul. Au fost înregistrate 988 cazuri de disfuncție hepatică acută, dintre care 335 confirmate și 653 probabile. În toate cazurile, o frecvență crescută de disfuncție hepatică a fost constatată în perioada de 90 zile anterior administrării medicamentului, incidența rămânând crescută pe parcursul primelor 30 zile de tratament, ca mai apoi să se normalizeze după tratament cronic.
Când a fost comparat riscul din primele 90 zile de tratament cu riscul din perioada de 90 zile anterior începerii tratamentului, incidența injuriei hepatice nu a fost crescută (1.02). Concluzia studiului e că incidența injuriei hepatice acute este crescută atât imediat pre-tratament cât și la începutul tratamentului cu orlistat, ceea ce sugerează că este mai probabil un efect al sindromului metabolic (mai precis al steatohepatitei) pentru care s-a decis administrarea acestui medicament.
O situație similară privind riscul hepatotoxic a fost și în cazul statinelor, despre care se credea că nu trebuie administrate la cei cu citoliză hepatică, însă o analiză post-hoc a studiului GREACE a arătat că tratamentul cu statine nu numai că nu este nociv, ba chiar ameliorează profilul biochimic hepatic (creșterea enzimelor hepatice la acești pacienții fiind o consecință a steatohepatitei și nu o hepatită medicamentoasă).