Valproatul, asociat cu malformații congenitale

Copiii proveni?i din mame care au luat antiepilepticul acid valproic în primul trimestru de sarcin? au o probabilitate mai mare de a dezvolta malforma?ii congenitale ale sistemului nervos central, buy cialis cheap cordului ?i membrelor, conform unui nou review ap?rut în edi?ia din 10 iunie a NEJM. Astfel, administrarea valproatului a fost asociat cu un risc de 12.7 ori mai mare de spina bifida (anomalie de dezvoltare și închidere a tubului neural), de 2.5 ori mai mare de defect septal atrial, de 5 ori mai mare de palatoskizis (despicătură de palat) și hipospadias (anomalie de deschidere a meatului urinar), de 2 ori mai mare de polidactilie (degele suplimentare) și de 7 ori mai mare de craniosinostoză (sudare prematură a oaselor craniului în timpul dezvoltării fetale care limitează dezvoltarea creierului).

Deși acidul valproic a fost asociat cu un risc relativ no-premature-ejaculations.com cele 6 defecte congenitale, riscul absolut de a avea un copil cu malformații congenitale rămâne mic (spre exemplu, riscul absolut de a avea un copil cu spina bifida este de 0.6% la femeile care au luat medicamentul, comparativ cu 0.5% la cele care nu au luat medicamentul; riscul este mic și pentru palatoskizis – 0.3%, hipospadias – 0.7%, polidactilie – 0.2% și craniosinostoză – 0.1%).

Specialiștii sfătuiesc femeile care intenționează să rămână gravide să consulte un neurolog pentru schimbarea tratamentului anticonvulsivant. Pe lângă epilepsie, acidul valproic mai este prescris pentru prevenirea migrenelor și pentru tulburarea bipolară.

Studii anterioare au arătat o legătură între consumul matern de acid valproic și anumite anomalii congenitale structurale dar și cognitive (scor IQ mai mic).

sursa

Add comment


Security code
Refresh