De ce nu vaccinăm copilul când are febră?

Febra peste 38.50C reprezinta o contraindicatie de vaccinare, conform recomandarilor OMS. De ce nu vaccinam un copil care are febra? Pentru ca este foarte posibil sa îl vaccinam degeaba si sa nu reusim sa obtinem imunitate pentru boala respectiva.

Vaccinarea reprezintă introducerea unui antigen străin, infecțios, în organismul uman, pe cale parenterală. Vaccinul poate fi inactivat (germenele este distrus, însă se păstrează particulele antigenice capabile să declanșeze răspunsul imun) sau viu atenuat (conține o tulpină de germene care nu poate declanșa forma manifestă clinic de boală, dar care stimulează răspunsul imun). La pătrunderea acestui antigen, organismul reacționează prin formarea de anticorpi protectori, care vor proteja copilul de apariția bolii atât timp cât vor rămâne într-un titru suficient de mare.

În momentul în care copilul are febră peste 38.50C, este clar că organismul reacționează deja la un stimul antigenic pătruns pe cale naturală, iar sistemul imunitar este preocupat cu formarea de anticorpi împotriva acestuia, în scopul eliminării agentului infecțios. Dacă vaccinăm copilul în acest moment, stimulul antigenic din vaccin (care oricum este mai slab decât cel pătruns pe căi naturale) va declanșa un răspuns imun slab, care nu va duce la formarea de anticorpi în titru protector. Prin urmare, vaccinarea va fi ineficientă și nu va proteja copilul de boala pentru care a fost imunizat.

Un alt motiv pentru care se recomandă amânarea vaccinării atunci când copilul are febră este că temperatura deja crescută poate crește și mai mult dacă apare o reacție febrilă post-vaccinare, putându-se ajunge până la temperaturi de 39-400C.

Febra până în 38.50C și subfebra (37-380C) nu reprezintă însă contraindicații de vaccinare deoarece în perioada de sugar (când se fac multe vaccinuri) majoritatea bebelușilor fac frecvent subfebră sau febră joasă, ceea ce ar însemna o amânare repetată a vaccinărilor și rămânerea în urmă față de calendarul de imunizări.

Add comment


Security code
Refresh