Uleiul de măsline – beneficii aduse sănătății

Folosit ca aliment, online cialis sale medicament ?i produs cosmetic, medicine uleiul de m?sline este un exemplu de gr?sime bun? pentru organism, datorit? con?inutului s?u bogat în acizi gra?i nesatura?i omega-9 (acid oleic).

Raportul între acizii grași nesaturați și cei saturați este de 6:1. În dietă există 3 feluri de grăsimi: saturate (de origine animală), polinesaturate (din semințe, nuci, uleiuri vegetale) și mononesaturate (din uleiul de măsline). Uleiul de măsline are un raport optim între aceste grăsimi: 75% mononesaturate, 10% polinesaturate și doar 15% saturate. În plus, el mai conține fier, vitamina A, B1, B2, C, D, E și K, precum și antioxidanți.

Uleiul de măsline este unul dintre principalele ingrediente ale dietei mediteraneene și are efecte benefice în bolile cardiovasculare, canceroase, hepatobiliare și în diabetul zaharat. Uleiul de măsline nu numai că nu crește riscul cardiovascular (cum fac celelalte grăsimi, care încarcă profilul lipidic), ci îl și scade. Unii autori consideră că efectul benefic asupra sănătății cardiovasculare se datorează conținutului în fenoli și nu a celui în grăsimi mononesaturate. Vitaminele și antioxidanții (carotenoizi, oleuropein) din compoziția sa sunt “dușmanii” perfecți împotriva îmbătrânirii precoce.

Un alt avantaj al uleiului de măsline este rezistența sa la prăjeli repetare. Față de uleiul de floarea soarelui, care prin prăjire dă naștere unor produși toxici pentru ficat ce vor fi absorbiți în alimentele preparate la fiecare gătire, uleiul de măsline extravirgin are punctul de ardere ridicat (250 grade Celsius) și poate fi refolosit fără riscuri. În plus, el formează o peliculă microscopică la suprafața alimentelor preparate și nu permite pătrunderea substanțelor toxice generate în procesul de prăjire; această peliculă conferă și un plus de aromă mâncării.

Atunci când intenționați să cumpărați ulei de măsline este indicat să alegeți unul virgin, obținut prin presare la rece, și nu unul rafinat. Deoarece prețul său este destul de ridicat comparativ cu cel de floarea soarelui (folosit în alimentație), uleiul de măsline este adesea falsificat prin amestecare cu alte uleiuri vegetale care sunt lipsite de efectele sale benefice.

Pentru 1 litru de ulei se folosesc 5 kg de măsline; obținerea sa nu necesită procesare chimică, ci doar un proces fizic (presare la rece) și eventual filtrare pentru îndepăratarea reziduurilor. Uleiul de măsline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat așa cum rezultă după stoarecerea din fruct, fără prelucrare. Valoarea nutritivă și proprietățile organoleptice (aromă, culoare, miros) depind de calitatea solului, climă, soi și vârsta măslinilor. Culturi recunoscute de măslini sunt în Grecia, Turcia, Spania, Italia, Franța, Portugalia, Tunisia, Peru, Brazilia, Australia, Noua Zeelandă. Măslinul european (olea europea) este originar din bazinul mediteraneean și a fost apreciat încă din Antichitate, când era folosit la prepararea hranei și ca ofrandă la sărbătorile închinate zeilor. Egiptenii, grecii și romanii îl foloseau în ritualuri religioase și pentru iluminat. În trecut era denumit “aur lichid”. Un măslin poate atinge vârste de pânp la 2000 ani; el devine roditor după primii 5-10 ani de viață. Actualmente la nivel mondial există circa 800 milioane de măslini.

Uleiul de măsline a atras atenția cercetătorilor la mijlocul secolului 20, când s-a constatat pe studii epidemiologice că populația mediteraneeană prezintă o incidență redusă a bolilor cardiovasculare comparativ cu populațiile din alte regiuni geografice. Ulterior s-a constatat pe cohorte ample că acizii grași omega-3 și omega-9 din uleiul de măsline erau cei responsabili de reducerea riscului cardiovascular la indivizii din bazinul mediteraneean.

Efecte benefice ale uleiului de măsline:

  • scăderea colesterolului: spre deosebire de alte grăsimi, consumul de ulei de măsline ameliorează profilul lipidic prin scăderea concentrației de LDL-colesterol (așa numitul “cholesterol rău”) și creșterea nivelului HDL-C (“colesterolul bun”)
  • scăderea trigliceridelor: s-a dovedit că uleiul de măsline scade nivelul trigliceridelor în sânge, reducând astfel riscul cardiovascular.
  • normalizarea valorilor tensionale: uleiul de măsline reduce atât tensiunea arterială sistolică, cât și pe cea diastolică, scăzând astfel riscul producerii unor atacturi de cord sau atacuri cerebrovasculare
  • blocarea aterogenezei: oleuropeina din compoziția uleiului de măsline previne oxidarea particulelor de LDL, proces central în formarea plăcilor de aterom
  • reducerea riscului cardiovascular: prin cumularea efectelor hipolipemiant, hipotensor (vasodilatator) și antitrombotic
  • reducerea riscului de cancer: uleiul de măsline crește apărarea antitumorală și poate reduce riscul dezvoltării unui cancer cu până la 75%, prin inhibarea expresiei unor oncogene (gene tumorale)
  • încetinirea evoluției cancerului: unele studii au arătat că o dietă bogată în ulei de măsline poate încetini progresia cancerului de sân, cancerului de colon și a altor tipuri de cancer.
  • favorizarea drenajului biliar: uleiul de măsline are efect coleretic și colagog
  • detoxifiant: asistă ficatul și tubul digestiv în eliminarea produșilor toxici de metabolism
  • antiosteoporotic: uleiul de măsline stimulează absorbția și fixarea calciului și mineralelor în os, menține densitatea minerală osoasă,  și protejează astfel împotriva osteoporozei
  • condroprotector: ajută la menținerea sănătății cartilajelor articulare
  • ameliorarea funcției de glicoreglare: la pacienții diabetici care consumă frecvent ulei de măsline s-a constatat o scădere a rezistenței la insulină și o ameliorare a profilului glicemic
  • încetinește procesul de îmbătrânire (probabil tot prin efectul benefic asupra vaselor de sânge, pe care le menține “tinere”)
  • laxativ blând: consumat zilnic, uleiul de măsline combate constipația
  • analgezic: substanța oleocantal din compoziția sa calmează durerea de cauză inflamatorie
  • crește imunitatea organismului (prin stimularea sintezei de anticorpi)
  • gastroprotector
  • hidratează și regenerează pielea
  • reface troficitatea fanerelor (unghii, păr)
  • neutralizează aciditatea alimentelor

Indicații terapeutice (ca adjuvant) ale uleiului de măsline

  • dislipidemiile cu hipercolesterolemie sau hipertrigliceridemie
  • hipertensiune arterială
  • boli cardiovasculare
  • boli inflamatorii intestinale (boală Crohn, rectocolită ulcerohemoragică)
  • afecțiuni hepatobiliare (litiaza biliară, colici biliare, diskinezii biliare, veziculă biliară „leneșă”)
  • osteoporoză
  • artrite reumatismale
  • constipație cronică habituală
  • gastrită, ulcer gastric
  • dureri osteoarticulare
  • alopecie
  • perioade de imunodepresie
  • arsuri
  • boala Alzheimer
  • supliment pentru copii

Compoziția nutritivă a uleiului de măsline

100 g ulei de măsline (885 kcal) conțin: 0g carbohidrați, 0g proteine, 100 g lipide (dintre care grăsimi mononesaturate 73g, polinesaturate 11g, saturate 14g, acizi grași omega-3 <1.5g, acizi grași omega-9 între 4-21g ), vitamina A, B, C, D, E, K.

Tipuri de ulei de măsline

Procesul de obținere a uleiului de măsline începe prin transformarea măslinelor verzi într-o pastă, care ulterior va fi malaxată pentru ca picăturile de ulei să se concentreze. În continuare se extrage uleiul din pasta malaxată fie prin presare, fie prin centrifugare.

  • uleiul extravirgin – este uleiul rezultat după prima presare a măslinelor, are o aciditate sub 1% și este de cea mai bună calitate (are cel mai mare conținut de grăsimi mononesaturate și de polifenoli)
  • uleiul virgin – este produs doar prin metode fizice (fără niciun fel de tratament chimic), are o aciditate sub 2%
  • uleiul rafinat – presupune tratarea chimică în vederea modificării anumitor proprietăți nedorite

Mod de administrare

Pentru efectele terapeutice, se recomandă consumul zilnic a 1-2 linguri (25 ml) de ulei de măsline (circa 100 kcal) dimineața înainte de masă. În litiaza biliară cu calculi mici se amestecă într-o cană o parte ulei de măsline cu o parte suc de lămâie/grapefruit și se bea seara înainte de culcare. Pentru afecțiunile osteoarticulare, alopecie se recomandă masaj cu ulei de măsline în zonele afectate. La persoanele cu afecțiuni hepatobiliare se recomandă 1-2 lingurițe înaintea fiecărei mese. Se poate folosi și sub formă de aplicații pe piele în cosmetică.

Condiții de păstrare

Uleiul de măsline trebuie păstrat în condiții ferite de lumină și căldură, deoarece poate râncezi. Temperatura ideală de conservare este de 14 grade Celsius – ca într-o pivniță/beci unde se păstrează vinurile.

Consumul în România

Față de vest-europeni, care consumă 6 litri ulei/an, românii înregistrează un consum dublu de 12 litri/an. Diferența este reprezentată de tipul de ulei consumat: din cei 12 litri/an consumați de români, doar 200ml sunt reprezentați de ulei de măsline (0.02%), față de media europeană de 300 ml.

Add comment


Security code
Refresh