Terapie genică pentru boala Parkinson

Al?turi de tratamentul medicamentos (menit s? refac? echilibrul între dopamin? ?i acetilcolin? la nivelul substan?ei negre din mezencefal) ?i stimularea cerebral? profund?, sovaldi medicine boala Parkinson ar putea beneficia ?i de terapie genic?.

Într-un studiu controlat publicat în The Lancet Neurology terapia genică cu vector viral a dus la ameliorarea simptomatologiei la 50% dintre pacienți. Cercetătorii au introdus gena AAV2-GAD (glutamic acid decarboxylase) în creierul pacienților cu Parkinson pentru a crește producția de GABA la nivelul nucleului subtalamic și au urmărit funcția motorie pe durata a 6 luni. Ameliorarea scorului motor a fost de 2 ori mai bună în grupul terapeutic comparativ cu grupul de control.

GABA este un neurotransmițător cerebral inhibitor care alături de glutamat și dopamină intervine în circuitele reglatorii de la nivelul ganglionilor bazali.

Acest succes al terapiei genice în boala Parkinson deschide calea pentru noi alternative la tratamentul convențional în bolile neurologice.

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii