Scorul Alvarado (Mantrels) în diagnosticul apendicitei acute

Apendicita acută este o afectiune inflamatorie a apendicelui cecal, aparută ca urmare a obstrucției lumenului apendicular. Diagnosticul de apendicita acută se pune pe criterii anamnestice, clinice si paraclinice.

Anamnestic, pacientul acuză dureri initial periombilicale, care ulterior se localizează în fosa iliaca dreaptă, și sunt însoțite de anorexie, greață și vărsături. În cazul în care apare perforația în cavitatea peritoneală durerea devine difuză, crește în intensitate si asociază o alterare severă a stării generale. Uneori pacientul poate adopta o pozitie antalgică culcat pe partea dreaptă și cu coapsa dreaptă flectată. Durerea atipică (care apare frecvent la vârstnici sau la cei cu localizări particulare ale apendicelui - retrocecal, subhepatic) poate fi cauză de erori de diagnostic. Examenul clinic relevă durere la palpare în fosa iliaca dreaptă (în special în punctele apendiculare și trigonul lui Iacobovici), apărare musculară, semnele Blumberg și Rowsing prezente, subfebră sau febră pâna în 38.5 grade Celsius. Tușeul rectal sau rectovaginal poate releva sensibilitatea fundului de sac peritoneal Douglas. Datele de laborator arată leucocitoza cu deviere la stânga a formulei leucocitare (la vârstnici, modificarile în hemogramă pot fi absente), iar investigațiile imagistice uzuale - radiografie sau ecografie abdominală - au utilitate limitată (un protocol de CT low-dose ar putea aduce informatii relevante însă nu este larg disponibil). Simptomatologia polimorfă, reactivitatea individuală, variantele topografice ale localizării apendicelui - toate acestea îngreunează diagnosticul de apendicită, ajungându-se fie la supradiagnosticare (fiind necesar un diagnostic diferențial riguros cu alte boli care pot mima apendicita), fie la subdiagnosticare (cu temporizarea intervenției chirurgicale, putându-se ajunge la complicații de tip peritonită secundară).

În dignostic trebuie avute în vedere și datele epidemologice de prevalență a bolii: vârf în decada a 2-a de viață, de 1.5 ori mai frecventă la sexul masculin la adolescenți și adulți tineri, apoi raportul pe sexe se egalizează, extrem de rar la copiii sub 2 ani. Acuratetea diagnosticului clinic este de circa 80% (78-92% la bărbați si 58-85% la femei, procentul fiind mai redus la sexul feminin datorită patologiei anexiale care poate mima o apendicită). Rata erorilor de diagnostic este de 32-45% la femeile între 20 si 40 ani. O altă cifră semnificativă este procentul de laparotomii albe, care reprezintă 5-25% din total la populatia pediatrică.

Scorul Alvarado (Mantrels)

Scorul Alvarado este un scor de apreciere clinică folosit în diagnosticul apendicitei. Scorul cuprinde 6 elemente clinice și 2 valori ale analizelor de laborator, cumulând în total 10 puncte. Necesitatea unui scor diagnostic în apendicită a pornit de la numărul mare de laparotomii albe practicate la pacienții cu suspiciune de apendicită acută, dar la care intraoperator se constata ca nu exista nicio problemă cu apendicele cecal - singura consolare fiind faptul că majoritatea afecțiunilor incriminate în diagnosticul diferențial necesita sancțiune chirurgicală sau macar nu sunt afectate de realizarea interventiei (diverticulită, meckelită, invaginatie intestinală, torsiunea de organ, ulcer perforat, colecistită acută, pancreatita acută, infarct mezenteric, sarcină ectopică ruptă, alte cauze de abdomen acut).

Pentru stabilirea scorului Alvarado, trebuie evaluate urmatoarele elemente:

  • durere abdominală care migrează în fosa iliacă dreaptă - 1 punct
  • anorexie sau prezența de corpi cetonici în urină - 1 punct
  • greață sau vărsături - 1 punct
  • durere la palpare în fosa iliaca dreaptă - 2 puncte
  • durere la decompresia bruscă a abdomenului (rebound tenderness sau semnul Blumberg) - 1 punct
  • temperatura peste 37.3 grade Celsius - 1 punct
  • leucocitoză peste 10.000/µl - 2 puncte
  • neutrofilie - 1 punct

Fiecare criteriu pozitiv este notat cu 1 punct, cu excepția durerii la palpare în fosa iliacă dreaptă și leucocitozei, care sunt notate cu 2 puncte. În total, pot fi maxim 10 puncte. Un scor de 5-6 este compatibil cu diagnosticul de apendicită acută, unul de 7-8 indică o apendicită probabilă, iar 9-10 o probabilitate foarte mare de apendicită.

Parametrii scorului Alvarado au fost grupati în formula memotehnică (mnemonic-ul) MANTRELS:

  • M = Migration to the right iliac fossa
  • A = Anorexia
  • N = Nausea/Vomiting
  • T = Tenderness in the right iliac fossa
  • R = Rebound pain
  • E = Elevated temperature (fever)
  • L = Leukocytosis
  • S = Shift of leukocytes to the left

Datorită popularității acestei formule memotehnice, scorul Alvarado este uneori folosit sub numele de scorul MANTRELS. Actualmente există un consens international referitor la utilitatea scorului Alvarado, care este o metoda neinvazivă, simplă, fiabilă și reproductibilă.

Add comment


Security code
Refresh