Amigdalectomia (tonsilectomia) este o procedura chirurgicala prin care se îndeparteaza amigdalele.
Amigdalita reprezintă inflamația de cauză infecțioasă a amigdalelor (cu Streptococ beta-hemolitic de grup A, Stafilococ), și este tratată de cele mai multe ori medicamentos (cu antibiotice). Dacă în trecut amigdalectomia era foarte frecvent practicată, actualmente tendința este de a trata medicamentos episoadele de amigdalită deoarece aceste organe limfoide reprezintă o poartă de apărare a organismului împotriva infecțiilor tractului respirator inferior; de cealaltă parte, trebuie avut în vedere că amigdalitele repetate și netratate corespunzător constituie un focar de infecție și pot afecta inima, articulațiile sau rinichii, risc care este eliminat odată cu excizia chirurgicală a tonsilelor.
Indicații ale operației de scoatere a amigdalelor
În anumite situații poate fi necesară extirparea chirurgicală a amigdalelor:
- episoade repetate sau persistente de amigdalită (peste 4-5/an)
- dureri de gât recurente
- amigdalită acută care nu se ameliorează sub tratament antibiotic
- amigdalită cronică cu titru ASLO persistent crescut și cu risc de afectare cardiacă (cardită reumatismală), articulară (reumatism articular acut) sau renală (glomerulonefrită post-streptococică)
- amigdale mărite (hipertrofice) care obstruează trecerea alimentelor și aerului
- complicații supurative periamigdaliene (flegmon periamigdalian, adenoflegmon laterofaringian, abces retrofaringian)
- persistența germenilor în criptele amigdaliene în ciuda unui tratament corect de sterilizare a infecției
- otite medii recurente
- fenomene obstructive respiratorii de tipul sindrom de apnee obstructivă în somn (când amigdalele blochează fluxul aerian)
Cauza amigdalitei este irelevantă pentru decizia practicării amigdalectomiei. În aceeași ședință operatorie cu excizia chirurgicală a amigdalelor se poate efectua și adenoidectomie (îndepărtarea vegetațiilor adenoide – polipi). Operația pentru amigdalită se efectuează frecvent la copii, care sunt mai predispuși de a dezvolta episoade repetate de faringo-amigdalită. Pe lângă amigdalectomia totală, există și o variantă în care se lasă o mică parte din țesutul amigdalian aderent în loja amigdaliană – amigdalectomia intracapsulară (dar există riscul ca țesutul rezidual să se hipertrofieze și să necesite reintervenție – 1% din cazuri). Vârsta minimă de la care se poate lua în considerare amigdalectomia este 2 ani.
Operația se realizează sub anestezie generală sau locală și durează circa 20-30 minute. Este necesară internare în spital de minim 2 zile. Recuperarea durează circa 7-10 zile (mai mult la adulți), când poate apărea durere și disconfort la alimentație. În prima zi postoperatorie se vor consuma doar sucuri de fructe, iar a doua zi supe strecurate, iaurt, ceaiuri, lactate, compoturi și piure. În zilele următoare se vor consuma alimente ușoare, care nu trebuie să fie fiebinți, condimentate, acide, iritante sau de consistență dură. Consumul de înghețată, considerat în popor că grăbește vindecarea, este permis după 5-7 zile de la operație.
Ca orice intervenție chirurgicală, amigdalectomia presupune riscuri: sângerare a vaselor din loja amigdaliană, infecții sau complicații respiratorii. La adulți, riscul hemoragic este mai mare la 5-10 zile de la operație, când crusta din plaga operatorie se elimină.
Ca alternativă la amigdalectomie există pulverizarea laser sau cu radiofrecvență a criptelor amigdaliene, care însă pot fi asociate cu o distrugere incompletă a țesutului limfoid și pot duce la cronicizarea infecției în profunzimea amigdalei.