Considerat? una dintre cele mai mari descoperiri în cardiologie, pills angioplastia coronarian? cu stent a devenit o procedur? frecvent? în clinici. Problema e c? aceast? procedur? trebuie ?i ea f?cut? dup? anumite criterii, în vederea ob?inerii unui beneficiu maxim cu riscuri minime ?i costuri suportabile.
Încă din 2010, în SUA au apărut acuzații privind implantarea de stenturi la pacienți care nu aveau nevoie de ele: cazul dr. Mark Midei, un intervenționist de la spitalul St. Joseph Medical Center (Maryland) care punea 30 stenturi pe zi (care a ajuns să fie investigat și de Senatul American și finalizat cu retragerea licenței) și a spitalului Westmoreland Hospital (Pennsylvania), care a avut de asemenea un număr mare de stenturi implantate.
Un raport publicat în JAMA care a analizat jumătate de milion de intervenții coronariene percutane (PCI) efectuate în decurs de 15 luni a arătat că situații similare celor din Pennsylvania și Maryland s-ar putea regăsi și la nivelul celorlalte state: din 500.000 PCI, 355.000 (71%) au fost pentru indicații acute (STEMI, NSTEMI, angină instabilă cu risc înalt) și 145.000 (29%) pentru indicații non-acute. Majoritatea angioplastiilor pentru indicații acute (98.6%) au fost încadrate ca fiind adecvate recomandărilor din ghiduri, însă mai mult de jumătate (50.4%) dintre intervențiile coronariene pentru indicații non-acute au fost efectuate în afara recomandărilor. Astfel, aceste 73.000 PCI au fost realizate pentru pacienți fie fără angină, fie cu ischemie cu risc scăzut la testele de stress neinvazive, fie cu mai puțn de 2 antianginoase în schema de tratament. Explicația pentru o parte din aceste proceduri ar putea fi preferința pacientului (cu supraestimarea beneficiilor PCI) sau efectuarea angioplastiei imediat după coronarografie (nefiind timp suficient pentru a discuta alternativele cu pacientul). Ca răspuns, ACC (American College of Cardiology) a menționat că raportul evidențiază că există oportunități pentru îmbunătățirea îngrijirii pacienților cardiovasculari.