Riscul cardiovascular al simptomelor vasomotorii din menopauză

Femeile care acuz? simptome vasomotorii severe (bufeuri, drugstore transpira?ii nocturne) în menopauz? sunt considerate a fi expuse unui risc cardiovascular crescut, find îns? cercet?ri recente arat? c? valurile de c?ldur? ap?rute precoce în post-menopauz? au chiar efect protector.

Transpirațiile nocturne și riscul de boli cardiovasculare

Într-un studiu apărut în Menopause se arată că femeile care au transpirații nocturne ca simptom al menopauzei au un risc moderat crescut de boală coronariană. Deși femeile care manifestă simptome vasomotorii asociate menopauzei au concomitent și valori crescute ale colesterolului, LDL-C, tensiunii arteriale, indicelui de masă corporală, glicemiei, trigliceridelor și raportului talie/șold, nu acestea sunt responsabile de riscul cardiovascular deoarece asocierea dintre transpirații nocturne și coronaropatie s-a păstrat și după ajustarea pentru factorii de risc cardiovascular convenționali. Explicațiile posibile pentru această asociere a simptomelor vasomotorii cu boala coronariană ar fi hiperactivitatea sistemului simpatic și prăbușirea nivelului de estrogeni în post-menopauză.

Bufeurile și riscul de boli cardiovasculare

Conform unui alt studiu apărut tot în Menopause apariția bufeurilor precoce în menopauză este factor protector pentru coronaropatie, stroke și deces, iar prezența lor tardiv în menopauză este asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Următoarea etapă a cercetării este de a stabili dacă simptomele vasomotorii care debutează mai târziu în menopauză reprezintă un proces fiziopatologic distinct de cel al simptomelor clasice din perimenopauză. O explicație ar fi că apariția valurilor de căldură devreme în post-menopauză reflectă un răspuns vascular bun de adaptare la modificările hormonale din menopauză, iar debutul lor mai târziu ar trăda un răspuns maladaptativ.

Deși simptomele vasomotorii ar putea fi încadrate ca factori noi de risc cardiovascular, specialiștii recomandă focusarea pe factorii de risc tradiționali.

foto: integrativehealthforwomen.blogspot.com

Add comment


Security code
Refresh