Prima retin? artificial? din lume – Argus II Retinal Prosthesis System – a fost aprobat? spre vânzare ?i în Europa, here anun?? MedGadget.
Sistemul Argus II produs de compania americană Second Sight este primul și deocamdată singurul dispozitiv capabil să restabilească parțial vederea la persoanele care au orbit din cauza unor boli degenerative ale retinei. Sistemul este format dintr-un material prostetic epiretinian (care se implantează chirurgical) și un echipament extern (o pereche de ochelari, o unitate de procesare video și cablu).
Cum funcționează retina artificială?
În mod normal, celulele fotoreceptoare (conuri și bastonașe) de la nivelul retinei transformă impulsul luminos în impuls electrochimic care este ulterior condus pe calea nervului optic până la cortex, unde va fi în final convertit în imagine. Atunci când celulele fotoreceptoare nu mai funcționează corect (cum se întâmplă în afecțiuni degenerative ale retinei de tipul retinopatiei pigmentare) analizatorul vizual nu mai poate transforma lumina în imagini. Sistemul Argus II bypass-ează intervenția celulelor fotoreceptoare în procesul de realizarea a imaginii vizuale: o cameră video miniaturală încorporată în ochelari captează imaginea, care este procesată la nivelul unității de procesare video (video processing unit, VPU) și transmisă ulterior wireless matricii de electrozi implantată în retina pacientului; implantul prostetic generează impulsuri electrice care scurtcircuitează celulele fotoreceptoare nefuncționale și stimulează straturile următoare ale retinei, urmând ca informația vizuală să fie transmisă pe calea nervului optic la creier.
Retina artificială Argus II oferă o rezoluție de doar 60 pixeli, comprativ cu câteva zeci de milioane cât oferă retina normală, însă dă unor oameni care nu mai văd posibilitatea de a percepe lumina și de a distinge forma obiectelor. Sistemul va fi disponibil din vara 2011 în câteva centre din Franța, Elveția și Londra, pentru suma de 100.000 usd.