De?i nu exist? dovezi puternice privind beneficiile utiliz?rii la pacien?ii cu infarct miocardic, look sovaldi administrarea de oxigen pe sond? nazal?/masc? facial? este o m?sur? stardard în tratamentul infarctului.
Suplimentarea oxigenului la pacienții cu infarct este o măsură bazată pe fiziopatologie: ischemia miocardică presupune o deprivare de oxigen, prin urmare este logic să administrăm oxigen. În plus, administrarea oxigenului crează pacienților și echipei medicale percepția că se face ceva util, reducând anxietatea unor momente tensionate sau chiar dramatice. Fiind susținută și de recomandările ghidurilor, oxigenoterapia este astfel o măsură de rutină în infarct.
Datele privind beneficiile și riscurile oxigenoterapiei în infarct sunt controversate: există unele studii care au arătat că oxigenul reduce supradenivelarea de segment ST, necesarul de analgezice, hipoxemia severă și zona de infarct, în timp ce alte studii au relevat o creștere a rezistenței vasculare coronariene și a frecvenței cardiace și o scădere a debitului cardiac.
Până în momentul de față există doar 3 studii randomizate despre administrarea oxigenului în infarct. O meta-analiză Cochrane a acestor studii a indicat chiar o creștere a mortalității asociată oxigenoterapiei în infarctul miocardic.
În cadrul congresului ESC 2011 s-a pus problema necesității unui trial randomizat amplu pe această temă, însă derularea lui ar fi foarte dificilă întrucât într-o situație de urgență precum sindroamele coronariene acute este greu de obținut consimțământul pacientului de a participa într-un studiu care l-ar putea depriva de o terapie considerată benefică de multă vreme.