Dincolo de bronzul uniform pe care cu to?ii ni-l dorim în sezonul cald, patient ultravioletele pot deveni o problem? pentru s?n?tatea noastr? atunci când ne expunem la soare între orele 11 ?i 16. În acest interval nivelul radiațiilor depășește maximul admis și expunerea repetată poate duce la consecințele negative asupra pielii și ochilor, la nivelul cărora pot apărea arsuri.
Pentru protejarea tegumentelor se recomandă folosirea de creme cu factor de protecție ridicat (30,40,50), în funcție de nuanța pielii. Pentru momentele când stăm la plajă, specialiștii recomandă aplicarea produselor de protecție la fiecare 4 ore sau după fiecare baie în mare și piscină, mai ales dacă produsul nu este rezistent la apă – altfel, riscăm să facem arsuri solare. În plus, consecințele supraexpunerilor repetate pot fi reprezentate de leziuni cutanate mai grave, care pot evolua până la cancer de piele. Pentru expunerile de scurtă durată se pot folosi creme fotoprotectoare cu FP 15-20, iar pentru expunerile prelungite se impun produse cu factor de protecție peste 30.
Ochii sunt și ei foarte sensibili la ultraviolete, astfel că expunerea la soare puternic crește riscul apariției arsurilor corneene și de retină. Oftalmologii recomandă ochelari de protecție, în special pentru persoanele cu ochi deschiși la culoare, care sunt mai sensibile. Atunci când stați la soare, se recomandă ochelari cu lentile negre sau gri închis. Nuanțele portocaliu, galben și albastru nu sunt recomandate în caz de soare puternic. Totodată, trebuie știut că ochelarii de soare au filtre de protecție de intensități diferite, similar factorului de protecție UV al produselor dermatologice. Pentru ochelari există 4 intensități, de la 1 la 4: 1 este recomandată pentru interior, 2 este o intensitate intermediară, 3 este recomandată pentru plajă și zona montană iar 4 pentru zona montană înaltă. Oftalmologii avertizează că ochelarii de soare trebuie cumpărați de la distribuitori autorizați, pentru că achiziționarea unor produse de proastă calitate poate duce în timp la afectarea vederii. În cazul în care purtați ochelari de vedere, puteți opta pentru tratarea lor cu anumite nuanțe, pentru a oferi și protecție împotriva ultravioletelor.
Totodată, dermatologii avertizează că este falsă impresia că bronzul protejează pielea de radiațiile ultraviolete; bronzul protejează doar 10% pielea, însă riscul de cancer de piele este lafel de ridicat.
Specialiștii recomandă consumul a cel puțin 2 litri de lichide pe zi, fructe și legume din abundență și evitarea expunerii la soare în intervalul 11-16, mai ales la cardiaci; totodată trebuie evitate băuturile alcoolice sau puternic cofeinizate. Pentru a vedea care este riscul expunerii la soare într-un anumit moment, trebuie urmărit pe site-urile de profil meteorologic indicele de radiație ultravioletă, care se calculează pe o scară de la 0 la 11 (unde 11 definește cel mai mare risc). Indicele de radiaţie ultravioletă este o estimare internaţională a nivelului radiaţiei ultraviolete la sol, care se calculează în vederea sfătuirii populației să evite expunerea în condiții de cer senin. Valoarea sa este estimată în funcţie de densitatea stratului de ozon, localizarea geografică, poziţia soarelui şi lungimile de undă UV nocive pentru pielea umană.
Un alt parametru care evaluează starea de confort termic este indicele temperatură-umezeală, calculat în funcție de valoarea temperaturii și gradul umezelii: cu cât umezeala este mai mare, cu atât transpirăm mai puțin, căldura va rămâne cantanonată în organism în riscul de șoc termic este mai mare.
Recomandări pentru perioadele cu temperaturi extreme:
- purtați haine subțiri, din bumbac, de culoare deschisă, pălărie/șapcă și ochelari de soare
- pe cât posibil, acoperiți zonele cu alunițe
- consumați cât mai multe lichide, pentru a preveni deshidratarea (se recomandă apa minerală, pentru a reface mineralele pierdute prin transpirație)
- folosiți creme cu factor de protecție (mai ales dacă aveți pielea deschisă la culoare)
- stați cât mai mult în zone umbroase
- consumați multe fructe și legume
- evitați expunerea la soare după consumul de medicamente fotosensibilizante (antibiotice, chimioterapice)
- nu folosiți parfumuri atunci când mergeți la plajă
- epilarea trebuie făcută cu 2-3 zile înainte de a merge la plajă
- persoanele cu anumite afecțiuni dermatologice trebuie să evite expunerea la soare (lupus eritemaros, dermatita seboreică, herpes simplex, unele forme de psoriazis, dermatita atopică, acneea, vitiligo, rozaceea)