Boala celiaca (celiachie, enteropatie glutenica) este o afectiune diegstiva cronica cauzata de intoleranta la gluten. Prezenta glutenului în alimentatie determina aparitia unor leziuni la nivelul intestinului subtire, care afecteaza procesul de digestie si absorbtie al nutrientilor.
Principala direcție terapeutică o reprezintă eliminarea glutenului din dietă. Boala celiacă poate duce la apariția unor complicații severe:
- malnutriție
- anemie prin deficit de absorbție a fierului, vitaminei B12 sau acidului folic
- rahitism carențial la copii, datorită absorbției deficitare a calciului alimentar
- osteopenie și osteoporoză la adulți
- hipotrofie staturo-ponderală dacă boala se manifestă în copilărie
- întârzierea pubertății
- risc crescut de limfom sau adenocarcinom de intestin subțire, cancer al cavității bucale sau cancer esofagian
- risc crescut de alte boli autoimune: artrită reumatoidă, tireopatii, diabet zaharat tip 1
- boală celiacă refractară, în care simptomatologia și leziunile intestinale persistă în ciuda dietei fără gluten
- dermatită herpetiformă
- infertilitate feminină
- tulburări de menstruație până la amenoree
- pierderea sarcinii sau malformații congenitale la descendenți (defecte de tub neural, ca urmare a deficitului de asimilare a acidului folic)
- infecții respiratorii recurente
- scăderea performanțelor intelectuale (tulburări de memorie, de atenție și concentrare)
- tulburări psihice (depresie)
- tulburări neurologice (manifestări ischemice, convulsii)
- manifestări hemoragice (prin deficit de absorbție a vitaminei K)
- complicații digestive (ulcerații, perforații, stenoze, hemoragii digestive)
- edeme carențiale (datorită malabsorbției proteice)