Trei cercetatori împart premiul Premiul Nobel pentru Medicina si Fiziologie 2015, pentru descoperirea de terapii are au revolutionat tratamentul unora dintre cele mai devastatoare boli parazitare.
Astfel, premiul a fost împărțit jumătate între William C. Campbell și Satoshi Ōmura pentru descoperirea ivermectinei (medicament folosit împotriva infestărilor cu nematode – responsabile de boli precum oncocercoza sau cecitatea râurilor, sau elefantiazis) și cealaltă jumătate pentru Youyou Tu, care a izolat medicamentul antimalaric artemisinin dintr-o plantă folosită în medicina tradițională chineză.
Dr. Campbell s-a născut în 1930 în Irlanda și a lucrat la Institutul Merck; în prezent este cercetător emerit la Universitatea Drew din Madison. Dr. Omura, născut în 1935 în Japonia, este profesor emerit la Universitatea Kitasato din Tokyo. Dr. Tu s-a născut în China în 1930 și a fost afiliată la China Academy of Chinese Medical Sciences. Youyou Tu este primul laureat chinez al premiului Nobel și cea de-a 12-a femeie care câștigă un Nobel.
Descoperirea ivermectinei a pornit de la cercetările lui Ōmura, care a izolat bacteria Streptomyces avermitilis din probe de sol din Japonia, cercetări care au fost preluate de Campbell, care a arătat că această bacterie este eficientă ca agent anti-parazitar. Compusul responsabil de acest efect, avermectină, a stop-sleepiness-meds.com modificat în medicamentul ivermectină.
În timp ce Ōmura și Campbell descopereau avermectina, Tu a izolat compusul anti-malaric artemisinin din planta Artemisia annua. Cercetătoarea chineză a cîștigat și premiul Lasker în 2011.
Mai multe detalii pe site-ul Nobel.