Panarițiul

Panari?iul este o infec?ie circumscris? a unui deget de la mân? sau de la picior, nurse determinat? cel mai adesea de un stafilococ (S. aureus, S. epidermidis).

Apariția panarițiului este în strânsă legătură cu o rană locală, o așchie sau o înțepătură. Panarițiul poate fi localizat periunghial sau în pulpa degetului și apare mai ales la persoanele care desfășoară munci manuale (croitor, grădinar, cizmar), la diabetici, la pacienții cu sistem imunitar deprimat și la cei aflați sub corticoterapie.

Există 2 tipuri de panarițiu:

  • superficial – localizat la nivelul conturului unghial sau în pulpa degetului, se manifestă prin tumefacție, durere pulsatilă (zvâcnitoare) și roșeață locală. Uneori poate apărea și febră, iar durerile pot trezi bolnavul din somn.
  • profund – apare fie ca o complicație a unui panarițiu superficial, fie ca urmare a inoculării directe a germenilor în profunzime. Panarițiul profund este asociat mai frecvent cu fenomene septice locale (osteită, artrită, tenosinovită), care se pot extinde centripet (flegmon al mâinii sau antebrațului). Atunci când infecția diseminează de-a lungul tendoanelor, poate apărea impotență funcțională (imposibilitatea mișcării degetelor, cu blocarea acestora în flexie).

Care sunt semnele și simptomele panarițiului?

  • mărirea de volum a degetului
  • semne inflamatorii locale – durere, roșeață, căldură
  • senzație pulsatilă la nivelul pulpei degetului
  • acumulare de puroi local (în cazul evoluței spre abces)

Care sunt complicațiile panarițiului?

În unele cazuri, igiena riguroasă este suficientă pentru remisia spontană a infecției.  În alte situații este necesară aplicarea precoce a tratamentului pentru o evoluție favorabilă; altfel, panarițiul se poate complica cu un abces care se poate extinde centripet la os, articulații sau tendoane. Neglijat, un panarițiul se poate solda cu anchiloze de articulații mici ale mâinii sau chiar amputații de falange. Rareori se poate întâmpla ca infecția să disemineze în tot organismul și să apară septicemie, cu febră înaltă, frisoane, stare generală alterată.

Evaluarea afectării osteoarticulare din vecinătatea panarițiului presupune efectuarea unei radiografii.

Cum se tratează panarițiul?

Administrarea de antiseptice locale (betadină, baneocin, rivanol) și eventual cu antibiotice po asigură rezoluția procesului infecțios în 24-48 ore. Dacă panarițiul s-a complicat cu un abces, este necesar tratament chirurgical (sub anestezie locală/regională).

Cum poate fi prevenit panarițiul?

  • folosirea de mănuși sau alte metode de protecție în timpul efectuării de activități manuale
  • igienă riguroasă a mâinilor
  • sterilizarea instrumentelor de manichiură/pedichiură
  • descurajarea “mâncării” (roaderii) pielițelor sau unghiilor

Add comment


Security code
Refresh