Orientarea sexuală, condiționată de la naștere

La doar câteva luni de la controversata campanie “Orientarea sexual? nu este o alegere, ailment recipe nu este o boal?” derulat? de PSI România, Congresul 2011 al Societ??ii Europene de Neurologie vine cu r?spunsuri pe aceast? tem?.

După ce psihiatrii au eliminat homosexualitatea ca boală psihică în DSM IV, neurologii vin cu dovezi care arată că orientarea sexuală nu este o alegere, ci un eveniment neurobiologic care are loc la naștere. Pe baza studiilor volumetrice și funcționale (IRM volumetric, IRM funcțional, PET), cercetătorii au arătat că există diferențe semnificative între dimensiunile amigdalei cerebrale la persoanele homosexuale și heterosexuale. Astfel, creierul bărbaților homosexuali seamănă cu cel al femeilor heterosexuale și cel al femeilor homosexuale seamănă cu cel al bărbaților heterosexuali. Aceleași diferențe de mărime și corespondențe au fost constatate și pentru nucleul INAH 3 (cel de-al 3-lea nucleu interstițial al hipotalamusului anterior), în studiul lui LeVay. Determinismul prenatal al orientării sexuale este susținut și de studiile pe gemeni, care au arătat o concordanță de 52% la monozigoți și de 22% la dizigoți.

Alți factori incriminați în definirea orientării sexuale sunt: acțiunea androgenilor prenatali (care pot explica până la 66% din cazurile de homosexualitate), endocrinopatiile virilizante la femei (s-a dovedit că homosexualitatea este mai frecventă la femeile cu hiperplazie adrenală congenitală), factori psihologici și sociali.

Așadar, homosexualitatea este probabil o condiție multifactorială care apare la indivizi susceptibili genetic în anumite condiții de mediu, dar care stârnește în continuare multe controverse etice, religioase, sociale și chiar medicale (homosexualii fiind o categorie de risc pentru transmiterea bolilor infecțioase). Pe scala Kinsley, 1 din 10 oameni are o componentă de homosexualitate.

Referințe:

Add comment


Security code
Refresh