Medicina 4P

Medicina 4P este un concept nou care presupune 4 principii pentru practica medical?: predic?ie, health preven?ie, viagra personalizare ?i participare (sub forma unei implic?ri active a pacientului). Autorul acestui concept este dr. Leroy Hood, fondatorul Institute for Systems Biology (SUA).

Cele 4 principii – Predictive, Preventive, Personalized, Participatory – sunt o integrare a noilor achiziții ale medicinei moderne în practică: progresul tehnologiei și geneticii, medicina digitală și wireless, medicina 2.0, perfecționarea diagnosticului.

Prediciția se referă la faptul că pe baza bagajului genetic, a factorilor de risc acumulați și a unor modele matematice medicul va ști la ce boli e predispus pacientul său și va putea astfel să ia măsuri de prevenție. Medicina personalizată presupune abordarea individuală a fiecărui pacient ca bolnav și nu ca boală extrasă din cărți. Partea de participare constă în educarea pacientului și implicarea sa activă în procesul terapeutic și de recuperare (ex. prin auto-monitorizare la domiciliu). Există propunerea includerii și celui de-al 5-lea principiu – proactive – ceea ce ar însemna un upgrade al conceptului la medicina 5P.

Add comment


Security code
Refresh