Marie Curie – contribuția în medicină

Dac? a?i intrat azi pe net, buy viagra poate a?i observat c? Google celebreaz? printr-un logo 144 ani de la na?terea savantei Marie Curie.

Născută în 1867 la Varșovia, Maria Sklodowska-Curie este dublă laureată a Premiului Nobel – pentru fizică în 1903 (pentru descoperirea radioactivității) și pentru chimie în 1911 (pentru descoperirea elementelor radiu și poloniu). Este prima femeie care a primit premiul Nobel și singurul savant laureat a 2 premii Nobel. Atât soțul (Pierre Curie) cât și fiica sa (Irène Joliot-Curie) au primit și ei premiul Nobel, pentru fizică în 1903 și respectiv pentru chimie în 1935.

Marie Curie a avut o copilărie grea: la 10 ani sora ei mai mare a murit de tifos, iar la 12 ani și-a pierdut și mama, victimă a tuberculozei. După ce a terminat studiile secundare cu medalia de aur, a fost nevoită să muncească ca guvernantă timp de câțiva ani pentru a-și susține sora, studentă la medicină în Franța. Studiile universitare le-a făcut la Paris, unde l-a cunoscut și pe viitorul ei soț, Pierre Curie. În cariera sa științifică va descoperi și cerceta radioactivitatea, izotopii radioactivi și aplicațiile lor în medicină (studii pentru tratamentul neoplasmelor). Pasiunea pentru studiul radioactivității îi va aduce din păcate și sfârșitul în 1934, prin anemie aplastică.

Spitalul Budimex din capitală, care poartă numele Marie Curie (Maria Sklodowska-Curie), a fost oferit în dar bucureștenilor de către guvernul polonez după cutremurul din 1977.

Add comment


Security code
Refresh