Ce faci când ai fost diagnosticat cu boală celiacă?

Diagnosticul de boală celiacă poate fi uneori revelator, după perioade lungi de investigații și vizite la medic, însă poate fi totodată și bulversant pentru un individ cu o viață normală, care se trezește brusc cu necesitatea unei schimbări majore. Tratamentul acestei boli constă în dietă fără gluten, pe durata întregii vieți. Dieta este una restrictivă, costisitoare și uneori nu foarte ușor disponibilă.

Ce trebuie așadar să facă pacientul nou diagnosticat cu boală celiacă? Dincolo de discuția cu medicul legat de diagnostic (rezultatele la anticorpi, biopsia intestinală), iată o serie de sfaturi pentru un "proaspăt" celiac:

  • discută cu medicul tău despre urmărire - când trebuie planificate următorul control, analize, endoscopie?
  • discută cu medicul gastroenterolog sau medicul de familie oportunitatea screeningului pentru alte boli autoimune - boli tiroidiene, boli hepatice autoimune, boli reumatice
  • informează-ți rudele de gradul 1 despre diagnosticul tău și despre riscul lor crescut de a dezvolta această boală - îndrumă-i să își planifice un control pentru screeningul prin determinarea de anticorpi sau test genetic
  • caută un nutriționist care să te ghideze în ceea ce privește dieta fără gluten; alternativ, informează-te despre dietă, contaminare, alimente sigure, magazinele cu rafturi dedicate gluten-free
  • discută cu familia despre diagnostic, dietă și planificarea bucătăriei în acest nou context
  • înscrie-te în asociații de pacienți sau comunități online pentru a beneficia de sprijin și experiența celor care sunt deja celiaci "cu vechime"  
  • fă-ți o listă de favorite gluten-free: restaurante, cofetării, companii aeriene

Primele săptămâni după diagnostic va fi greu. Pe măsură ce vei integra dieta fără gluten vei vedea că poți avea o viață perfect normală, cu atenție însă la ceea ce mănânci.

Add comment


Security code
Refresh