Dacă aveți carență de fier și pe lângă tratament cu preparate de fier vi s-a recomandat și o dietă bogată în fier, iată o serie de recomandări privind regimul alimentar.
Carnea roșie constituie o sursă bogată de fier și cu o rată bună de absorbție de la nivelul tractul digestiv. Cel mai bogat aliment în fier este ficatul de porc. Pe lângă preparatele din carne, există și o serie de legume cu conținut ridicat în fier, dar fierul din compoziția acestora are un grad mai scăzut de absorbție. Soluția este de a adăuga vitamina C la aceste mese, care crește semnificativ absorbția fierului din vegetale.
Iată o serie de recomandări de combinații vegetale care constituie o sursă bună de fier cu biodisponibilitate crescută (furnizând fier și respectiv vitamina C):
- spanac + ardei gras
- brocoli + roșii
- fasole + varză
- linte + varză de Bruxelles
- ciocolată neagră + căpșuni
Mazărea, quinoa, semințele de dovleac, ovăzul și soia reprezintă și ele surse bogate de fier.
Totodată, întrucât absorbția fierului este diminuată de calciu, magneziu și zinc, suplimentele care conțin aceste minerale trebuie evitate la mesele cu alimente bogate în fier sau administrate la interval de câteva ore față de acestea.