Iodul și radioactivitatea

În ultimele zile, illness prostate toat? lumea discut? despre suplimentele cu iod ?i radioactivitate în leg?tur? cu evenimentele din Japonia, îns? farmaciile anun?? c? nu dispun de iodur? de potasiu.

Megacutremurul din Japonia și riscul producerii unui accident nuclear la centrala Fukushima au stârnit panică și în rândul românilor, care au trăit experiența Cernobîl și vor să-și procure iodură de potasiu (KI, Jodid) în eventualitatea unui dezastru.

Cum ajută iodura de potasiu în cazul unui accident nuclear?

În cazul unui accident nuclear, în atmosferă poate fi eliberat iod radioactiv, care este absorbit rapid de glanda tiroidă. Administrarea de tablete de iodură de potasiu face ca tiroida să capteze iod non-radioactiv din pastile până la saturare, prevenind astfel pentru următoarele 24 ore absorbția iodului radioactiv (ce va fi excretat prin urină). Tabletele cu iod nu împiedică pătrunderea iodului radioactiv în organism, ci doar protejează glanda tiroidă. Sarea iodată conține și ea iod stabil, însă în cantitate insuficientă pentru a oferi protecție în caz de expunere radioactivă.

Expunerea radioactivă este asociată cu risc de apariție a bolii acute de iradiere sau tardiv, a unor forme de cancer (la distanță de câțiva ani sau chiar zeci de ani). Expunerea poate apărea atât prin inhalarea substanțelor radioactive din atmosferă cât și prin consumul de alimente sau apă contaminată radioactiv.

Ghidul CDC despre iodura de potasiu (inclusiv doze) în caz de expunere radioactivă poate fi accesat aici.

Cum se administrează pastilele de iodura de potasiu?

Pentru adulți se recomandă o doză inițială unică de 130 mg iodură de potasiu (2 tablete, echivalentul a 100 mg iod). Tabletele se sfărâmă și se administrează după masă, cu un pahar mare cu apă. La recomandarea autorităților sanitare, în cazul unui accident nuclear se poate repeta administrarea (2tb/zi, 1 tb la 12 ore) timp de maxim 10 zile (fără a depăși doza de 1g de iod). La copii, dozarea se face în funcție de vârstă: 1/4 tb dizolvată în lapte la nou-născuți, 1/2 tb/zi la copiii între 1 lună și 3 ani, 1 tb/zi la copiii cu vârsta între 3-12 ani.

Care este procedura în România în caz de expunere la iod radioactiv?

Ministerul Sănătății precizează într-un comunicat că momentan că nu se justifică un consum de iodură de potasiu, întrucât România nu este afectată de creșteri ale nivelului de radioactivitate datorită dezastrului din Japonia. Atunci când se va constata expunerea prin inhalarea aerului contaminat cu iod radioactiv se va iniția procedura de protecție preventivă a populației cu iodură de potasiu. Specialiștii în sănătate publică menționează că achiziționarea de tablete de iodură de potasiu din circuitul farmaceutic deschis este inutilă deoarece acestea nu conțin iod suficient pentru blocarea tiroidiană. În plus, există persoane pentru care terapia este nerecomandată (alergie la iod sau fructe de mare, hipertiroidism, unele boli renale, dermatită herpetiformă, pemfigus vulgar, miotonie congenitală, vasculită urticariană), iar consumul de tablete fără indicaţia medicului comportă riscuri prin reacţii adverse (gust metalic, tulburări gastrointestinale, rash, palpitații, inflamație a glandelor salivare) şi intoxicaţie „voluntară” cu iod (care poate provoca boli ale glandei tiroide). Așadar, dacă va fi nevoie, aceste pastile vor fi distribuite în mod organizat, printr-o procedură coordonată la nivel național.

Add comment


Security code
Refresh