Interacțiuni medicamentoase ale alimentelor

Pacien?ii care iau anumite tratamente trebuie s? fie aten?i ?i la ceea ce m?nânc?, buy viagra deoarece unele alimente pot interfera cu metabolizarea medicamentelor, remedy ducând la cre?terea sau sc?derea concentra?iei acestora în plasm?, care se poate solda fie cu lipsa eficacit??ii, fie cu apari?ia unor reac?ii adverse.

Cele mai frecvente alimente care pot produce interacțiuni medicamentoase sunt: grepfruitul, sarea, cafeaua, alcoolul, carnea friptă, sunătoarea, urzicile, brânza fermentată.

Grepfruitul conține o serie de substanțe denumite furanocumarine care inhibă o enzimă microzomală hepatică, ducând la creștrea concentrației medicamentelor metabolizate pe această cale și la apariția de reacții adverse severe la doze uzuale. Grepfruitul poate amplifica de până la 10 ori efectele terapeutice și reacțiile adverse ale medicamentelor. Sucul de grepfruit ar putea fi folosit în combinație standard cu unele medicamente pentru a asigura același efect la o doză mai mică, însă efectul nu este constant și este greu de monitorizat. Grepfruitul prezintă interacțiuni cu antibioticele macrolide (eritromicină), antiaritmice, statine, corticosteroizi, antiretrovirale HIV, benzodiazepine (diazepam), calciu-blocante (amlodipină, nifedipină, verapamil), imunomodulatoare, antidepresive, antialergice, contraceptive, antiastmatice, antiepileptice și antidepresive.

Alcoolul nu trebuie consumat în timpul tratamentului cu paracetamol sau unele antibiotice (pe care le inactivează). Etanolul este contraindicat pacienților care iau tratament medicamentos pentru boli cardiovasculare, hepatice sau neurologice.

Sarea este principalul inamic al pacienților cardiaci: scade eficacitatea medicamentelor antihipertensive și a hipocolesterolemiantelor (statine). Consumul de sare trebuie redus și la pacienții cu afecțiuni edematoase (boli hepatice, boli renale) aflați sub tratament diuretic și la cei care iau preparate cortizonice, datorită riscului de retenție hidrosalină.

Datorită efectului diuretic și tonic psihomotor, cafeaua trebuie evitată de către pacienții care iau diuretice sau stimulante psihomotorii. Totodată, cofeina crește efectul medicamentelor care accelerează tranzitul intestinal (folosite în constipație) și scade efectul sedativelor.

Sunătoarea este contraindicată pacienților care se află sub tratament cu tonicardiace, antiastmatice, antiulceroase și anticoncepționale orale.

Spanacul, urzicile și pătrunjelul trebuie evitate de către persoanele care iau anticoagulante orale din clasa cumarinelor deoarece conțin cantități mari de vitamină K care anulează efectul anticoagulant.

Referințe:

http://www.noah-health.org/en/pharmacy/drugs/food.html

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii