Terapia cu CPAP/BiPAP

premarin-conjugated-estrogens.com

Tratamentul cu oxigen la domiciliu se realizeaz? prin tehnici de ventila?ie neinvaziv? ?i este indicat la pacien?ii cu sindrom de apnee în somn, here cialis boli pulmonare cronice (BPOC), insuficien?? cardiac? congestiv? ?i afec?iuni neuromusculare.

Ventilația neinvazivă menține deschise căile aeriene pe durata respirației, prin furnizarea unei presiuni pozitive pe parcursul inspirului și expirului. Beneficiile ventilației neinvazive constau în ameliorarea oxigenării, scăderea efortului musculaturii respiratorii, expansiunea alveolelor colabate (fenomen numit recrutare) și prevenirea atelectaziei, resorbția edemului pulmonar, corecția tulburărilor de ventilație/perfuzie, stimularea aparatului ciliar, combaterea ischemiei miocardice și îmbunătățirea funcției cardiace. Ventilația cu presiune pozitivă (PAP, positive airway pressure) este folosită și la nou-născuți și la pacienții spitalizați în stare critică cu insuficiență respiratorie.

Există 2 tipuri de dispozitive de ventilație neinvazivă pentru folosire la domiciliu:

  • CPAP (continous positive airway pressure) – aparatul asigură o presiune pozitivă de 5-20 cm H20 pe întreaga durată a ciclului respirator, atât în inspir cât și în expir. Această metodă este recomandată pacienților cu sindrom de apnee în somn, la care căile aeriene colabează în timpul somnului și duc la hipopnee sau chiar apnee. Dispozitivul reglează presiunea necesară de administrare a oxigenului în funcție de rezistența măsurată la expir.
  • BiPAP (bilevel positive airway pressure) – aparatul furnizează  presiune pozitivă mai mare în inspir (5-10 cm H20) și una mai mică în expir (3-5 cm H20), pentru a preveni barotrauma (leziuni generate de presiuni mari în căile respiratorii). Există mai multe tipuri de ventilație BiPAP, în funcție de inițierea efortului inspirator (spontan de către pacient sau la o rată setată de aparat) – S (spontanous), T (timed), S/T (spontaneous/times).

Ventilația neinvazivă se administrează printr-o mască/tub care se fixează bine la nivelul feței cu ajutorul unor curele, dând un disconfort pacientului (ceea ce uneori poate constitui motivul unei complianțe scăzute a pacientului la tratament, în special la cei care suferă de anxietate sau claustrofobie). Terapia congnitiv-comportamentală la începutul oxigenoterapiei cu CPAP/BiPAP poate crește semnificativ complianța pacienților.

Aceste metode de ventilație neinvazivă au dezavantajul că pot produce hipercapnie (retenție de CO2) și blocarea aerului în căile respiratorii (air trapping), distensie gastrică  cu favorizarea regurgitării (datorită pătrunderii aerului pe esofag) și tulburări de inducție și menținere a somnului (datorită zgomotului produs de aparat). Alte efecte adverse sunt congestia nazală, rinită, sinuzită, uscăciunea ochilor, dureri otice, amețeală, tulburări ale articulației temporomandibulare. Pentru combaterea uscăciunii și iritării mucoaselor se recomandă folosirea unui umidificator. Dispozitivele de ventilație neinvazivă de tip CPAP/BiPAP sunt portabile și pot fi transportate în călătorii, inclusiv în avion.

Comments  

# soti 2013-11-11 05:57
Nu credeam ca acest tratament sa aiba un rezultat asa de rapid .
Sotul meu suferea de apnee in somn de multi ani .Zilnic era foarte obosit desi are munca de birou si sforaia stand de vorba cu noi .Atipea la birou si dormea toata dupa masa ,trezindu-se la fel de obosit.Era tot timpul nervos si fara chef de viata.
In ultimii ani s-a ingrasat foarte mult(105 kg) ,avea trigliceride mari(peste 370)desi lua de ani de zile lipantil nano,tensiune mare(sub tratament de ani de zile) iar in ultima vreme si glicemia era foarte ridicata(200).
Dupa multe insistenta la inceputul lunii iulie a mers la un medic somnolog, care ia spus ca sufera de apneee in somn forma severa si ca oricand poate muri in somn.(79 0priri pe minut).I-a indicat tratament cu acest aparat.Dupa cateva zile de folosinta nu mai dormea ziua si nu se mai simtea obosit.Acum la 4 luni de folosit in fiecare noapte a aparatului ,pentru ca trebuie sa mearga la control si-a refacut analizele si toate analizele i-au iesit foarte bine.Trigliceri de 115,glicemie 106,colesterol 169,iar celalalt colesterol 24, in conditiile in care nu a tinut regim alimentar strict si nu a facut nici sport deloc.De asemenea a slabit 7 kg.Tensiunea in ultima vreme este de aviator Am crezut ca i-au gresit analizele si l-am trimis sa le refaca la alt laborator..Au iesit la fel .
In concluzie apneea in somn este foarte periculoasa si deregleaza tot organismul. Luati masuri pana nu este prea tarziu.
Singurul inconvenient sunt cei 200 lei chiria aparatului,deoa rece CAS nu deconteaza acesti bani, cu toate ca nu inteleg de ce ,fiind vorba de o boala foarte periculoasa care pune in pericol sanatatea si chiar viata .
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh