Hipertensiunea de halat alb

Hipertensiunea de halat alb sau sindromul de halat alb este un fenomen psihosomatic caracterizat prin cre?terea valorilor tensionale ca urmare a emo?iei pe care pacientul o are în cabinetul medical, discount putând reprezenta o capcan? de diagnostic pentru practician.

Persoanele cu hipertensiune de halat alb prezintă valori crescute ale tensiunii arteriale doar în prezența medicului, contrastând cu valori persistent normale la domiciliu. Uneori valorile tensionale normal înalte sau ușor crescute pot fi astfel eronat interpretate ca hipertensiune arterială patentă, neglijând criteriile necesare pentru un diagnostic corect (cel puțin 3 determinări corect efectuate la interval de câte o săptămână, cu pacientul în repaus de 5-10 minute înaintea măsurării). În cazul în care tensiunea arterială măsurată la cabinet sau în spital este crescută în mod repetat, iar cea măsurată la domiciliu este persistent normală, se recomandă efectuarea unei înregistrări pe 24 ore (Holter) pentru infirmarea hipertensiunii arteriale. Dacă înregistrarea tensiunii pe 24 ore este normală, pacientul este etichetat cu hipertensiune de halat alb sau hipertensiune izolată de cabinet (spital). Monitorizarea ambulatorie pe 24 ore a tensiunii arteriale (Holterul de tensiune) este o aparat care înregistrează valorile tensionale prin determinări din 30 în 30 minute pe durata întregii zile, valori care pot fi ulterior descărcate și analizate pe computer. O altă metodă diagnostică este măsurarea tensiunii arteriale în diferite circumstanțe – la medic, la servici, acasă, la prieteni.

Unele studii epidemiologice au arătat o prevalență de 10-20% a hipertensiunii de halat alb. Fenomenul trebuie luat în considerare în special la persoanele tinere, emotive, cu sindrom circulator hiperkinetic, la gravide dar și la vârstnici. Cauza este considerată a fi hipercatecolaminemia declanșată de emoțiile, stressul, anxietatea și nervozitatea pacientului în fața medicului. Pe lângă valorile tensionale crescute, sindromul de halat alb este însoțit și de alte semne de hipersimpaticotonie – palpitații, dispnee, paloare, extremități reci. Presiunea pulsului (diferența între tensiunea sistolică și cea diastolică) peste 60 mmHg este un factor predictor pentru hipertensiunea de halat alb.

Aparent benignă, hipertensiunea de halat alb pune mai multe probleme:

  • unii pacienți pot avea tendința de a se auto-încadra în această categorie și de a se sugestiona cu gândul că “am tensiunea crescută doar la medic, și nu am nevoie de tratament”; astfel, sub pretextul acestor valori fals crescute datorită emoțiilor, unii pacienți pot neglija tratamentul antihipertensiv
  • hipertensiunea de halat alb poate fi greșit interpretată ca hipertensiune arterială susținută și tratată eronat; uneori se poate ajunge ca pacientul să dezvolte manifestări de hipotensiune arterială la domiciliu
  • unele studii au arătat că persoanele care prezintă hipertensiune de halat alb au o reactivitate cardiovasculară anormală și markeri de afectare cardiovasculară subclinică – elasticitate arterială redusă și disfuncție diastolică a ventriculului stâng, ceea ce sugerează că fenomenul nu este complet inocent din punct de vedere al riscului cardiovascular. Recomandarea pentru acești pacienți este de schimbarea a stilului de viață, combaterea factorilor de risc cardiovascular și urmărire în timp deoarece prezintă un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială susținută.
  • hipertensiunea de halat alb se află în spatele a 1/3 dintre pacienții cu rezistență la tratament antihipertensiv (Hypertension, 2011)

Add comment


Security code
Refresh