Întrucât stopul cardiac este adesea neasistat ?i prin urmare nu beneficiaz? de resuscitare precoce, site compania Emergency Medical Technologies a dezvoltat un ceas de mân? care poate identifica pacien?ii în stop.
Ceasul este dotat cu un senzor de mișcare și unul de puls, astfel încât în momentul în care persoana care îl poartă nu are puls și nu mișcă, se contactează automat serviciile de urgență.
Wristwatch a fost evaluat deja într-un studiu clinic de fază 1 publicat în Heart Rhythm: dispozitivul a dovedit o sensibilitate de 99.9% și o specificitate de 90.3% în detectarea statusului pulsului pe un lot de 34 subiecți (24 pacienți spitalizați la care s-a indus oprirea circulației radiale prin comprimarea cu o manșetă de tensiometru și 10 pacienți planificați pentru implantarea unui defibrilator la care s-a indus fibrilație ventriculară ca parte din protocolul normal de testare a ICD-ului).
Anual, 400.000 europeni și 325.000 americani (OMS, 2011) decedează prin moarte subită. Durata de timp până la defibrilare este direct corelată cu supraviețuirea la cei la care stopul survine prin fibrilație ventriculară. Pentru fiecare minut fără tratament, șansele de supraviețuire ale unui pacient în stop scad cu 7-10%.
foto: medgadget.com