Leptina ?i grelina sunt 2 hormoni care intervin în reglarea apetitului, online medicine a somnului ?i a greut??ii corporale.
Grelina este un hormon peptidic secretat de celule specializate din fornixul gastric și de celulele epsilon din pancreas. Este produs prin clivaj din prepropeptidul ghrelin/obestatin, cunoscut sub numele de hormon reglator al apetitului. Grelina este un stimulant al apetitului, având valori crescute preprandial și scăzute după mese. Este totodată un stimulant potent al hormonului de creștere (GH, growth hormone), de unde și denumirea de secretagog al GH. Grelina este corelată și cu durata somnului, în sensul că deprivarea de somn este asociată cu niveluri crescute ale hormonului și obezitate. Există o relație invers proporțională între durata somnului și concentrația de grelină, astfel că pe măsură ce perioada de odihnă crește, concentrația de grelină scade, apetitul este redus și se previne astfel obezitatea de aport. O relație similară a fost constatată și în asociere cu greutatea corporală: atunci când o persoană scade în greutate nivelul de grelină crește, ceea ce determină stimularea apetitului și câștig ponderal. Grelina intervine și în funcționarea aparatului digestiv, prin stimularea motilității gastrointestinale și creșterea secreției gastrice acide, și are rol neurotrofic, crescând concentrația de dopamină în substanța neagră (având potențial rol protector împotriva bolii Parkinson).
Leptina este un hormon produs de adipocite care contrabalansează grelina, în sensul că supresează apetitul și induce sațietate. Acesta inhibă apetitul prin acțiunea sa la nivel hipotalamic, unde contracarează efectele neuropeptidului Y (potent stimulant al apetitului) și promovează sinteza de α-MSH (supresant al apetitului). Alături de amilină (produsă de celulele β pancreatice), leptina contribuie la scăderea în greutate. Hormonul are roluri importante și în sindromul ovarelor polichistice, creșterea osoasă și hyperemesis gravidarum. Deprivarea de somn antrenează scăderea nivelului de leptină și pierderea efectul supresor asupra apetitului, cu favorizarea obezității de aport.