Excesul de sare poate contribui la dezvoltarea bolilor autoimune

Pe lâng? susceptibilitatea genetic?, ailment there o serie de factori de mediu au fost incrimina?i în apari?ia bolilor autoimune: infec?ii, fumatul, vitamina D.

Consumul crescut de sare poate contribui și el la dezvoltarea bolilor autoimune, potrivit unor studii publicate în Nature.

Cercetătorii au arătat că excesul de sare din alimentație poate duce la producția exagerată de limfocite T (în particular limfocite TH17), celule imune implicate în apărarea antiinfecțioasă dar și în afecțiuni autoimune precum scleroza multiplă, psoriazis, artrită reumatoidă și spondilita anchilozantă. Producția crescută de limfocite TH17 ca urmare a expunerii la o dietă bogată în sare a fost confirmată în studii pe animale de laborator ca fiind asociată cu forme mai severe de encefalomielită autoimună.

Recomandarea este așadar de a adopta o dietă hiposodată, care nu numai că elimină acest factor predispozant pentru bolile autoimune, dar oferă și un rol protector cardiovascular.

Referințe: 1. Induction of pathogenic Th17 cells by inducible salt sensing kinase SGK1; Abstract, 2. Sodium chloride drives autoimmune disease by the induction of pathogenic Th17 cells;Abstract.

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii

 • Problemele cu acneea pot sa apara mai ales din cauze hormonale.

  Read more...

   
 • Zenella Med este ovul, barbatul nu are unde sa-l introduca. Incercati canesten ...

  Read more...

   
 • Doresc sa stiu daca zenela este bun si la barbati in mancarime intima sub scrot.

  Read more...

   
 • Bună! !VREAU SA VA ÎNTREB CU ABLAȚIA ȘANȚ ȘANSE DE SCĂPAT BOALA SAU CUM SANTETI AȚI ...

  Read more...

   
 • Leucocite 10.3 si hemoglobina 14.3.va rog să îmi spuneți dacă sunt bune.am 27 ...

  Read more...