Edemul

Edemul reprezinta acumularea anormala de lichid în tesutul subcutanat, producând umflarea acestuia.

Cel mai frecvent edemul apare la membrele inferioare (picior, gleznă, coapsă), dar poate apărea și în alte zone (edem periorbital, presacrat, pretibial, la nivelul brațului). Pe lângă mărirea de volum a segmentului afectat (cel mai frecvent pacientul acuzând picioare umflate), edemul se obiectivează și prin imprimarea unui godeu (apăsarea cu policele în zona edematoasă crează o gropiță care se reumple ulterior, după îndepărtarea presiunii).

Cauze

Edemul apare prin acumularea de lichid în spațiul interstițial, putând fi implicate mai multe mecanisme:

  • creșterea presiunii hidrostatice – consum excesiv de sare, insuficiență cardiacă globală sau dreaptă, retenție hidrosalină (sarcină, hiperaldosteronism secundar), varice, stat în picioare îndelungat
  • scăderea presiunii coloid-osmotice (dată în principal de concentrația de proteine) – ciroză hepatică, sindrom nefrotic în afecțiuni renale
  • inflamație, creșterea permeabilității capilare – tromboflebită, înțepături de insecte
  • probleme cu drenajul limfatic – edem limfatic al brațului după tratament oncologic pentru cancer de sân (mastectomie și limfadenectomie axilară, radioterapie), elefantiazis

Cauzele pot fi locale (varice, tromboflebită) sau gay-sauna-nice.com (insuficiență cardiacă, renală, hepatică). Edemul generalizat însoțit de edem în seroase (revărsate pleurale/pericardice/peritoneale) definește anasarca.

Tipuri de edem. Caracteristici

Edemul cardiac este cianotic, nedureros sau ușor dureros, dur (lasă greu godeu dacă este vechi) și rece, apare decliv (gravitațional – pretibial, retromaleolar dacă pacientul stă majoritatea timpului în picioare sau presacrat dacă stă mai mult timp culcat). Edemul de tip cardiac poate fi generalizat (în insuficiența cardiacă) sau localizat (în varice).

Edemul renal este alb, moale-pufos (lasă ușor godeu), nedureros, fără modificări de temperatură locală și apare inițial la nivelul feței (periorbital) și organelor genitale externe.

Edemul hepatic este similar celui renal (apărând prin același mecanism și anume hipoproteinemia) – alb, moale pufos, nedureros, fără modificări de temperatură.

Edemul inflamator este roșu, dureros, cald, dur (lasă greu sau nu lasă godeu) și este localizat (nu generalizat ca cele precedente).

Edemul limfatic este alb, nedureros, inițial moale apoi devine dur, fără modificări de temperatură și apare doar local.

Edemul de sarcină este alb, nedurereos, moale, fără modificări de temperatură și apare la membrele inferioare (datorită obstrucției circulației de întoarcere venoasă de către uterul gravid).

Forme particulare de edem

Mixedemul este o formă de edem apărută prin depunerea de mucopolizaharide, hialuronat și glicozaminoglicani în țesutul subcutanat în anumite forme de hipotiroidism și boala Graves.

Edemul pulmonar acut este o urgență medicală care constă în inundarea alveolelor cu fluid.

Alte edeme organ-specifice sunt edemul cerebral, edemul pancreatic, edemul Quincke sau edemul intestinal.

Hidropsul fetal reprezintă acumularea de fluid în cel puțin 2 compartimente fetale și este asociat cu un prognostic prost.

Edemul ciclic legat de menstruație este legat de modificările hormonale care au loc pe parcursul ciclului menstrual.

Tratament

  • tratamentul bolii de bază
  • medicamente sau ceaiuri diuretice
  • șosete compresive
  • dietă hiposodată

foto: healthmad.com

Add comment


Security code
Refresh