Placerea savurarii unei înghetate se poate transforma pentru unele persoane într-o durere brutala de cap, numita cefalee la înghetata sau cefalee la rece.
Circa 1 din 3 persoane are o sensibilitate la alimente reci (iaurt, înghețată, sucuri) care declanșează o cefalee intensă de câteva zeci de secunde. Denumirea medicală pentru această senzație de “înghețare” a creierului (brain freeze) la ingestia de alimente reci este de nevralgie sfenopalatină (nevralgie de ganglion sfenopalatin).
Mecanismul prin care apare această durere de cap la consumul de înghețată este reprezentat de stimularea nervilor senzitivi din “tavanul” cavității bucale (adică palatul dur și moale) și apariția unor modificări bruște de vasomotricitate în vasele de la nivelul sinusurilor. Scăderea temperaturii la nivelul palatului determină vasoconstricția capilarelor din sinusuri și totodată stimularea nervilor senzitivi, care în dorința de a proteja creierul de temperaturi scăzute îi transmite un semnal să să încălzească (acționând astfel ca un adevărat termostat protector). Mecanismul prin care creierul încearcă să crească temperatura este vasodilatația, moment în care apare o cefalee violentă care durează 30-60 secunde. Durerea provocată de vasodilatație este transmisă pe calea nervului trigemen și, întrucât acesta preia semnalele nociceptive și de la nivelul feței, cefaleea poate fi resimțită intens la nivelul frunții.
Același mecanism vascular și nervos este incriminat și în apariția migrenei, dar în acest caz cefaleea durează mai multe ore. Există chiar unele studii care au arătat că cefaleea la înghețată este mai frecventă la persoanele care au antecedente de migrenă.
Deși se credea că cefaleea la rece poate apărea doar în sezonul cald, studiul ICE-H a arătat că poate apărea și în sezonul rece. Același studiu a mai arătat că durerea apare de 2 ori mai frecvent în cazul unui consum rapid de alimente sau băuturi reci, decât în cazul unui consum lent. Durerea poate apărea fie unilateral (de partea contactului înghețatei cu palatul), fie bilateral (dacă este înghițit un aliment rece).
Pentru a preveni apariția durerii de cap se recomandă consumul lent al alimentelor sau menținerea lor în cavitatea bucală pentru ca palatul să se poată obișnui cu temperatura mai mică. Odată apărută, durerea poate fi ameliorată prin apăsarea palatului cu limba (pentru a încălzi zona) sau prin consumarea unui lichid mai cald decât înghețata.
O formă cronică de nevralgie sfenopalatină este sindromul Sluder.
foto: redbubble.com