Sinerdol (rifampicina) - prospect

Sinerdol (rifampicina) - prospect

Compoziţie: O capsulă conţine 150 mg rifampicină de semisinteză.

Acţiune terapeutică: Sinerdol este un antibiotic de semisinteză cu spectru larg de acţiune care cuprinde germeni grampozitivi (pneumococ, stafilococ auriu, streptococ piogen, enterococ, bacil cărbunos şi difteric, clostridii) şi gramnegativi (gonococ, meningococ, Haemophilus, proteus, bacil piocianic, colibacil, salmonelle, shigele ş.a.). De cea mai mare importanţă însă este acţiunea Sinerdolului împotriva bacilului tuberculos. Sinerdol nu are acţiune antifungică. Sinerdol acţionează bactericid faţă de germenii aflaţi în faza de multiplicare (concentraţiile minime inhibitorii în această fază sunt aproape de cele bactericide), cei în repaus nefiind aproape deloc influenţaţi. Mecanismul de acţiune asupra germenilor microbieni constă în inhibiţia specifică a ARN-polimerazei acestora, fără a fi influenţată aceea a organismului gazdă. Sinerdol se resoarbe bine din tractul digestiv, ajunge în sânge în concentraţii antibacterian active şi se elimină prin bilă şi prin urină. După administrarea unei doze de 0,6 g concentraţiile serice maxime (în medie de 7 mcg/ml) se înregistrează după 2-4 ore. În mod normal, timpul de înjumătăţire a Sinerdolului (în sânge) este de aproximativ 3 ore. La bolnavii cu diferite hepatopatii durata acestei perioade poate fi considerabil crescută. Utilizat singur timp mai îndelungat, Sinerdolul poate determina instalarea rezistenţei microbiene. De aceea, în infecţiile nespecifice se recomandă cure scurte, iar în tuberculoză asocierea cu cel puţin 1 tuberculostatic major. Sinerdolul nu dă rezistenţă încrucişată cu majoritatea antibioticelor.

Indicaţii: Tuberculoza pulmonară (în special formele cronice şi hipercronice, polirezistente) şi extrapulmonară. Infecţii locale şi generale cu germeni grampozitivi (inclusiv stafilococii penicilinazo-pozitivi); infecţii respiratorii (bronşite, pneumonii, bronhopneumonii, bronşiectazii, abcese pulmonare, pleurezii purulente), infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi (furunculoză, abcese, flegmoane, plăgi infectate), osteomielite, otite, infecţii postpartum. Infecţii biliare şi intestinale cu floră gramnegativă (colecistite, colangite, cistite, pielite, pielonefrite, gonoree, dizenterie bacilară ş.a.). Sterilizarea purtătorilor asimptomatici de bacil dizenteric sau meningococ (în iminenţa unei meningite).

Contraindicaţii: Infecţiile cu germeni rezistenţi la Sinerdol şi intoleranţă la Sinerdol, de asemenea, icterul indiferent de etiologie.

Precauţii: Sinerdol se va administra cu foarte multă grijă la bolnavii cu hepatopatii (în special în afecţiuni hepatobiliare de tip obstructiv), mai ales dacă se asociază altă medicaţie potenţial hepatotoxică, sau în caz de alcoolism se impune controlul periodic al funcţiei hepatice (TGO, TGP, fosfatază alcalină, bilirubina serică).

Sarcină şi alăptare: Administrarea preparatului în primul trimestru al sarcinii se recomandă numai în caz de stringentă necesitate şi este contraindicată în ultima lună de sarcină. Rifampicina trece în laptele matern. Întrucât s-a observat că la bolnavii trataţi concomitent cu Sinerdol şi anti coagulante cumarinice este nevoie de doze mai mari de anticoagulant, se impune determinarea zilnică a timpului de protrombină până se stabileşte doza eficace a celui de-al doilea (începând din a 5-a, a 7-a zi a asocierii celor două preparate). În cazul folosirii contraceptivelor cu estrogeni, se vor folosi şi alte metode contraceptive.

Posologie şi mod de administrare: Per os, cu aproximativ 200 ml apă (1 pahar) la distanţa dintre mese (1 oră înainte sau 2 ore după masă). În tuberculoza pulmonară şi extrapulmonară recentă, doza zilnică uzuală la adulţi este de 0,600 g, în asociere cu cel puţin alt tuberculostatic major (ex.: etambutol), această doză se administrează într-o singură priză. În funcţie de gravitatea bolii, doza zilnică se poate mări la 0,900-1,200 g, în două prize. În tuberculoza extrapulmonară cronică şi hipercronică administrarea per os a Sinerdolului (0,600 g/24 ore) se poate asocia cu administrarea intrafocală (intralezională) a unei doze egale cu cea perorală. În procesele tuberculoase endobronşice cu atelectazie, preparatul se poate administra în instilaţii (0,100-0,150 g zilnic sau 2 zile). La copii doza uzuală este de 0,010-0,020 g/kg corp/zi; nu se va depăşi doza zilnică de 0,600 g. În general tratamentul durează 6 luni până la 1-2 ani. În infecţiile nespecifice, doza zilnică uzuală de Sinerdol este de 0,600 g (în cazurile grave ea poate fi mărită până la 1,200-1,800 g); în infecţiile urinare se administrează de obicei 0,900-1,200 g/zi, iar în gonoree o doză unică de 0,900 g. Cu excepţia gonoreei tratamentul se continuă câteva zile după dispariţia semnelor clinice. Pentru sterilizarea purtătorilor asimptomatici de meningococ pe mucoasa nazală, se recomandă să se administreze timp de 4 zile, câte 0,600 g/zi la adulţi şi câte 0,010-0,020 g/kg corp/zi la copii de peste 5 ani. În cazul portajului de bacil dizenteric se poate folosi tratamentul “minut” (1,200 g în decurs de 1/4-1/2 oră).

Reacţii adverse: De obicei, Sinerdolul este bine tolerat. Pot apărea însă uneori tulburări digestive (pirozis, senzaţie de greutate în epigastru, anorexie, greaţă, vărsături, diaree), cefalee, ameţeli, fatigabilitate, ataxie, imposibilitate de concentrare, confuzie mintală, tulburări vizuale, astenie musculară, febră, dureri la nivelul membrelor. S-au mai semnalat sporadic prurit, urticarie, rash cutanat, eozinofilie. S-au înregistrat cazuri de trombocitopenie în cazul administrării concomitente a unor doze mari de Etambutol. Rareori poate apărea creşterea azotului ureic şi a ureei sanguine. Au mai fost semnalate modificări tranzitorii ale funcţiilor ficatului (creşterea bilirubinei serice, indici scăzuţi de epurare a BSP, creşterea fosfatazei alcaline şi a transaminazelor serice).

Interacţiuni medicamentoase: Scade eficacitatea estroprogestativelor, a anticoagulantelor orale, a ciclosporinelor, corticoizilor, digitoxinei, chininei şi dihidrochininei, a tolbutamidei, teofilinei, blocantelor beta-adrenergice cu metabolizare hepatică (metaprolol, propranolol); creşte toxicitatea izoniazidei; asocierea cu Ketoconazolul scade efectul ambelor produse. Menţiune specială: Medicul trebuie să avertizeze bolnavul că Sinerdolul colorează în roşu-portocaliu urina, fecalele, saliva, sputa şi transpiraţia.

Formă de prezentre: Cutie cu două blistere cu 10 capsule.

Condiţii de păstrare: La adăpost de lumină şi umiditate.

Add comment


Security code
Refresh