Dieta în sindromul de colon iritabil

Sindromul de colon iritabil este o afectiune functionala a tubului digestiv caracterizata prin discomfort abdominal, case health balonare, ampoule tulburari de tranzit intestinal (alternanta diaree-constipatie) si crampe abdominale. Se apreciaza ca aproximativ 15% din populatie sufera de aceasta boala, incidenta la femei fiind de 2 ori mai mare decât la barbati.

Regimul alimentar trebuie particularizat pentru fiecare pacient în parte, în functie de intolerantele individuale. Bolnavul este cel responsabil de identificarea alimentelor care îi provoaca neplaceri digestive.

Recomandari dietetice generale pentru pacientii cu sindrom de intestin iritabil (cu mentiunea ca dieta corespunzatoare si benefica unui bolnav poate produce neplaceri altuia, având în vedere ca fiecare bolnav cu sindrom de colon iritabil este unic):

  • în caz de diaree trebuie limitat consumul de: cafeina (cafea, ceai negru, bauturi carbogazoase), a sorbitolul (îndulcitor artificial din guma de mestecat, bomboane sticloase, sucuri), bauturile alcoolice, ciocolata, citricele (au continut acid ridicat), alimente grase (sunca, unt, ulei), alimente bogate în lactoza (brânzeturile, înghetata, laptele, smântâna), alimente condimentate (boia, salsa).
  • trebuie evitate fasolea, varza si broccoli deoarece cresc productia de gaze intestinale si baloneaza.
  • pentru combaterea constipatiei se recomanda un consum crescut de fibre - fructe (mere, pere, zmeura), legume (mazare), cereale integrale, tarâte de grâu, pâine integrala si graham. Pacientii trebuie sa se hidrateze corespunzator (minim 2 litri lichide/zi) si sa-si stabileasca un program zilnic de exercitii fizice (mers pe jos, ciclism, înot). Atunci când regimul alimentar nu controleaza eficient constipatia se pot administra laxative de volum ce contin metilceluloza, care nu irita mucoasa intestinala si pot fi folosite pe termen lung. Alte tipuri de laxative se vor folosi doar la recomandarea medicului. Suplimentarea fibrelor în alimentatie poate accentua balonarea la unii pacienti, de aceea adaugarea lor se va face progresiv.

Se alimina din dieta pe rând câte un aliment suspect si se observa daca simptomatologia se amelioreaza. Daca nu se constata nicio îmbunatatire, restrictia alimentului respectiv nu îsi are rostul. Un alt element important pentru pacientii cu sindrom de colon iritabil îl reprezinta servirea meselor într-un ambient placut, curat, relaxat si nu pe fuga, la masa de lucru sau pe strada (se evita astfel înghitirea de aer care accentueaza balonarea).

Add comment


Security code
Refresh