Diagnosticul genetic preimplantațional

Ultimele decenii si în special ultimii ani au adus enorme progrese în medicina. Fara îndoiala ca majoritatea dintre ele si-au dovedit beneficiile în procesul de diagnostic si tratament al multor afectiuni, însa actualmente se pune problema daca unele experimente stiintifice nu depasesc anumite limite etice.

O fatã vã rog. Sã fie blondã cu ochi albastri.

"Vreti o fiica cu ochi albastri, parul blond si ten masliniu?". Clinica Fertility Institutes din Los Angeles va poate oferi acest "serviciu medical". Aceasta este oferta unei clinici de fertilitate din SUA, care ofera parintilor posibilitatea de a-si "modela" propriul copil dupa placul lor. Oferta a atras critici aspre din partea Asociatiilor pentru Drepturile Omului, care îi blameaza pe medici ca intervin în mod artificial si nejustificat în procesul de reproducere a speciei umane, doar pentru a obtine bani si faima. Tehnica folosita de medicii americani se numeste diagnostic genetic preimplantational (pre-implantation genetic diagnosis - PGD) si a fost initial folosita pentru screeningul în sarcina al diverselor afectiuni cu transmitere ereditara. Ulterior, metoda a fost utilizata pentru a putea selecta sexul copilului, iar acum specialistii vor sa o îmbunatateasca pentru a putea da parintilor posibilitatea de a selecta anumite trasaturi fizice ale copilului. Tehnica consta în fertilizarea unui ovul cu un spermatozoid si testarea embrionului de 3 zile (care e alcatuit din 8 celule) pentru anumite boli genetice; în cazul în care acesta nu poarta informatia genetica pentru o boala genetica, va fi implantat în uterul femeii. PGD a fost introdusa în 1990 si a limitat transmiterea diverselor boli genetice la copii (este binecunoscut cazul de la University College Hospital din Londra, Marea Britanie, când în 9 ianuarie 2009, s-a nascut primul copil programat genetic sa scape de cancer la sân; fetita s-a dezvoltat dintr-un embrion modificat genetic astfel încât sa nu mosteneasca gena BRCA 1 de la mama sa, eliminându-se astfel riscul de pâna la 85% de a dezvolta un cancer mamar).

Screeningul embrionilor este acum folosit si pentru a crea o copie genetica perfecta a unui copil deja nascut - "savior sibling" - ale carui celule pot fi prelevate în vederea tratarii unor afectiuni severe ale fratelui mai mare. Ceea ce vor sa obtina acum medicii este realizarea unui "catalog" de copii din care parintii sa îsi poata alege modelul dorit: în laborator sunt creati mai multi embrioni si în uterul femeii se va implanta doar cel cu trasaturile fizice dorite de parinti, restul urmând a fi distrusi.

" ... în cel mult un an vom putea oferi selectia sexului cu o acuratete de 100%, si determinarea culorii ochilor cu o acuratete de 80%", a declarat Jeffrey Steinberg, specialist în fertilizare.

" ... odata ce am ajuns la acest nivel tehnologic, de ce sa nu le ofer pacientilor mei toata paleta? Sunt om de stiinta, vreau sa ofer tot ceea ce se poate face la acest moment", a adaugat medicul.

Seful clinicii din Los Angeles nu vede niciun fel de problema etica în "serviciul medical" pe care îl ofera - medicina cosmetica - si nu considera ca procedurile de fertilizare vin în contradictie cu interventia divina sau selectia naturala. Cei care dezaproba aceasta metoda sustin ca este o mare diferenta între folosirea tehnologiei pentru depistarea anumitor boli si aplicarea ei pentru modificarea trasaturilor fizice ale unui copil.

Populatia generalã pare sã fie de acord cu "designul" copiilor

Într-un studiu recent desfasurat în SUA la New York University School of Medicine, 999 persoane care au solicitat un sfat genetic au fost chestionate cu privire la testarea genetica prenatala. Majoritatea au sustinut ca sunt de acord cu efectuarea de teste pentru eliminarea riscului unor afectiuni grave: 56% au apelat la astfel de metode pentru a elimina riscul nasterii unui copil orb si 75% pentru a depista un retard mental. Aproximativ 10% ar sustine efectuarea de proceduri pentru evaluarea abilitatilor atletice si pentru cresterea înaltimii copilului. 13% ar opta pentru posibilitatea selectarii unor copii mai inteligenti.

august 2009

Add comment


Security code
Refresh