Diabetul, cauzat de un virus?

Diabetul zaharat tip 1 este strâns corelat cu infec?ia cu un enterovirus, viagra conform unui review ap?rut în BMJ.

Astfel, copiii cu diabet zaharat tip 1 au o probabilitate de 10 ori mai mare de a avea infecția virală față de copiii sănătoși. Studiul a arătat doar o asociere epidemiologică între diabetul zaharat autoimun și infecția cu enterovirus, fiind necesare cercetări suplimentare pentru a verifica dacă această relație este cauzală. Pentru stabilirea relației temporale între procesul autoimun și infecția cu enterovirus s-a propus efectuarea unor studii prospective: enterovirusul declanșează diabetul sau diabetul face organismul susceptibil la infecția virală? Importanța stabilirii unei eventuale relații cauzale derivă din posibilitatea realizării unui vaccin care să prevină instalarea diabetului zaharat tip 1. Enterovirusurile pot cauza viroze respiratorii sau meningită la copii.

Diabetul zaharat tip 1 este o formă de diabet cu debut în copilărie ce apare ca urmare a distrugerii autoimune a celulelor beta-pancreatice secretante de insulină, ceea ce face ca pacientul să fie un diabetic insulino-dependent de la vârste tinere. Deși s-a dovedit rolul factorului genetic în apariția diabetului zaharat tip 1, creșterea constantă a incidenței acestuia în populație nu poate fi explicată decât prin implicarea unui factor de mediu. Studii anterioare au arătat că diabetul tip 1 ar putea fi indus de infecția cu virusul Coxsackie. Și virusurile urlian și rubeolic au tropism pancreatic și au fost studiate în etiologia diabetului zaharat.

Cercetările ultimelor decenii au arătat că etiologia unor boli cu impact major în populație este infecțioasă: ulcerul gastric – Helicobacter pylori, cancer de col uterin – virusul HPV,  cancer de colon – Bacteriodes fragilis forma enterotoxigenă (ETBF), sindromul de oboseală cronică – virusul XMRV (xenotropic murine leukemia virus-related virus), cancer de prostată – virusul XMRV, după ce alte infecții virale au fost incriminate în apariția unor cancere: HHV8 – sarcom Kaposi (în infecția HIV), HTLV – leucemie cu celule păroase, EBV – limfom Burkitt.

(foto: Diabetologia, sept 2008)

Add comment


Security code
Refresh