Diabeticii care iau metformin trebuie testați pentru deficit de B12

Pacienții diabetici care sunt sub tratament cu metformin trebuie testați pentru nivelul de vitamină B12, potrivit unor cercetări care arată că până la 1 din 10 pacienți au deficit de B12.

Metformin este un antidiabetic larg utilizat, fiind prima linie de tratament în diabetul zaharat de tip 2, dar poate fi asociat cu deficit de vitamină B12. Deficitul poate crește riscul de neuropatie periferică, risc la care diabeticii sunt deja expuși ca și complicație a diabetului slab controlat.

Un studiu britanic publicat în Endocrine Abstracts a arătat că 9.6% dintre diabeticii care luau metformin aveau deficit de B12, însă doar 6.4% primeau tratament de substituție.  

Întrucât neuropatia periferică apărută în contextul deficitului de B12 este ireversibilă, testarea nivelului de B12 când sunt prezente simptome evocatoare poate fi tardivă. Din acest motiv se recomandă ca dozarea nivelului vitaminei B12 să intre în bilanțul anual pe care îl fac diabeticii.

Referințe: Metformin use and vitamin B12 deficiency. Society for Endocrinology BES 2018: Abstract P092. Presented 21 November. Endocrine Abstracts (2018) DOI: 10.1530/endoabs.59.P092

Add comment


Security code
Refresh