Deschiderea barierei hematoencefalice

Pe cât de bun? este în filtrarea selectiv? a substan?elor care p?trund în sistemul nervos central, viagra pe atât de problematic? poate deveni bariera hematoencefalic? atunci când avem nevoie de administrarea unor medicamente la nivelul creierului.

Bariera hematoencefalică (BHE) este o barieră fiziologică care apare între sânge și creier, al cărei scop este menținerea homeostaziei în sistemul nervos central și împiedicarea pătrunderii toxicelor și germenilor din sânge. Ea este formată de joncțiunile strânse de la nivelul capilarelor, pericite, prelungirile piamater și ale celulelor gliale (prelungirile astrocitelor formează așa numita glia limitans). Există câteva zone care nu se află dincolo de bariera hematoencefalică: glanda pineală, tavanul ventriculilor III și IV. Bariera sânge-creier face parte din sistemul natural de bariere al organismului: bariera sânge-retină, bariera sânge-LCR, bariera sânge-timus, bariera sânge-testicul.

Alterări ale barierei hematoencefalice apar în meningită, epilepsie, scleroză multiplă, neuromielită optică (boala Devic), tripanosomiaza (boala somnului), leucoencefalopatia multifocală progresivă, boala De Vivo, Alzheimer și encefalopatia HIV.

Beneficiul neuroprotectiv al barierei hematoencefalice devine un dezavantaj în situația în care este necesară administrarea unor medicamente dincolo de această barieră. Bariera poate constitui un obstacol nedorit și în cazul unor proceduri diagnostice.

Cum putem deschide bariera hematoencefalică? Actualmente există mai multe metode de trecere dincolo de bariera sânge-creier, atât invazive cât și ne-invazive:

  • injectarea directă a medicamentului în zona dorită
  • perturbarea barierei prin administrarea de molecule osmotic active (manitol) sau vasoactive (bradikinină)
  • expunere localizată sau difuză la ultrasunete de intensitate joasă (Perfusion Technology)
  • încărcarea medicamentelor în nanoparticule
  • folosirea sistemelor de transport endogene sau a transcitozei mediată de receptori (pentru insulină sau transferină)

foto: pharmaceutical-int.com

Add comment


Security code
Refresh