Dermatita seboreică

Dermatita seboreic? reprezinta o boala inflamatorie cu aparitia de scuame onctuoase acoperind macule sau placi eritematoase. Afecteaza in special scalpul, healing fata si uneori alte zone. Este un grup de trecere intre eczema si alte dermatoze eritemato-scuamoase si se manifesta prin placi net circumscrise brune, prostate infiltrate, acoperite de scuame relativ fine, rar zemuinde dar totdeauna lipsite de vezicule.

 

SIMPTOME SI SEMNE

Boala afecteaza zonele cu densitate mare de glande seboreice, de aici si numele. Inflamatia apare datorita reactiei organismului la diversi fungi si la producesele ce

scindeaza sebumul. Cea mai frecventa localizare este cea a scapului unde poate fi identificata ca matreata severa. Mai afecteaza sprancenele, pleoapele, glabela, pliul nazolabial sau urechile. Descuamarea urechii externe este des confundata cu otomicoza. Alte localizari: zona presternala, axile, santurile submamare, inghinal, si pliul fesier. In boala severa apar papule scuamoase galben-rosietice. Eczema seboreica nu produce alopecie. Aceasta boala poate sa apara in primele saptamani de viata cu aparitia pe scalp a "bonetei de leagan". Se intalneste destul de rar la copii peste 2 ani dar poate reveni cursul viatii adulte. Se intalneste frecvent la persoanele cu boala Parkinson, la cei cu AVC si la persoanele infectate cu HIV.

TRATAMENT

1) folosirea de glucocorticoizi topici de potenta scazuta

2) pt scalp: sampoan de gudron, zinc piritionic, sulfit deseleniu, acid salicilic zilnic sau o data la 2 zile pana cand matreata este controlata.

3) Solutiile de glucocorticoizi de potenta inalta sunt eficiente in stapanirea afectarii scalpului.

 

Add comment


Security code
Refresh