Dermatita (eczema)

Dermatita reprezinta o inflamatie superficiala a pielii. Este cea mai frecventa afectiune dermatologic? si este determinata de raspunsul alergic la ac?iunea unor agen?i chimic, healing sovaldi sale fizici sau microbiologici.

CLASIFICAREA DERMATITEI

1. Dermatita de contact

2. Dermatita atopica

3. Dermatita seboreica

4. Dermatita numulara

5. Dermatita cronica a mainilor si picioarelor

6. Dermatita exfoliativa generalizata

7. Dermatita de staza

8. Lichenul simplu cronic

MORFOPATOLOGIE

Macroscopic

> se caracterizeaza prin reactii cutanate eritemato-veziculoase pruriginoase, in panza sau in placarde, deseori recidivante, ale caror leziuni anatomo-patologice esentiale sunt spongioza si veziculatia.

Microscopic:

> leziunile initiale in dermatita acuta : hiperemia si vezicule (unele mai mari in dimensiuni interesand cea mai mare parte din epiderm; altele mai mici aproape subcorneene);

> hiperemia din dermul superficial se continua cu exocitoza in epiderm. Vezicula intraepidermica contine initial numai serozitate si cateva elemente limfo-histiocitare.

> ruperea tavanului veziculelor antreneaza clinic aspectul zemuind de "puturi eczematice Devergie"; in veziculele deschise la suprafata se constata celularitatea exudatului sporita cu prezenta granulocitelor neutrofile.

> infiltratul inflamator din dermul superficial creste progresiv si ia caracter subacut ;

> in eczema cronica cu aparitia ingrosarii pielii si lichenificarii, acantoza este accentuata si neregulata, existand hipergranuloza si hipercheratoza alternand cu zone de paracheratoza.

> in derm exista inflamatie cronica evolutiva cu limfocite, histiocite, diverse macrofage, cateva granulocite eozinofile dar nu granulocite neutrofile .

 

Add comment


Security code
Refresh