Cefotax (cefotaxim) - prospect
Compoziţie: Flacoane injectabile a 0,5g sau 1g cefotaxim.
Acţiune terapeutică: Cefotax face parte din grupul de antibiotice cefalosporine şi are efect bactericid. Este mai activ asupra bacililor gramnegativi decât alte antibiotice cunoscute din grupul cefalosporinelor sau penicilinelor iar rezistenţa bacteriană se dezvoltă mai greu. Cefotaxima este parţial legată de proteinele serice (până la 50% din doză) şi are o bună penetrare în ţesuturi. Este eliminată în principal prin urină sub formă activă. Spectrul de acţiune include stafilococi, streptococi aerobi şi anaerobi, Neisserii, Haemophilus influenzae, E. Coli, Klebsiela, Enterobacter, Proteus, Yersinii, Clostridii, Pseudomonas şi Bacteroides fragilis.
Indicaţii: Boli infecţioase cu bacterii sensibile la Cefotax, ca: infecţii ale tractului respirator; infecţii renale şi ale tractului urinar; septicemie, meningite şi endocardite bacteriene; infecţii ale oaselor, articulaţiilor, ţesutului moale şi pielii; peritonite, infecţii ale căilor biliare şi ale tractului gastro-intestinal; infecţii O.R.L.; infecţii genitale. Tratamentul cu Cefotax în infecţiile severe ce pun în pericol viaţa, poate fi indicat alături de antibiotice aminoglicozidice, dar administrarea trebuie făcută cu seringi separate.
Contraindicaţii: Hipersensibilitate la cefalosporine; în perioada sarcinii.
Precauţii: Pacienţii cu hipersensibilitate la penicilină pot prezenta de asemenea hipersensibilitate la Cefotax prin hipersensibilitate încrucişată; funcţie renală alterată; tratamentul cu doze mari de Cefotax poate cauza convulsii.
Reacţii adverse: Injecţii i.v. lente (3-5 min) nu au efecte adverse, dar injectarea rapidă poate provoca flebite. Reacţii alergice precum: reacţii cutanate, eozinofilie, febră anafilactică, leucopenie tranzitorie, creşterea tranzitorie a nivelului seric de GOT şi GPT. Poate să apară deasemenea diaree (dacă aceasta este severă se întrerupe imediat tratamentul şi se utilizează vancomicina). Rar se poate produce şoc anafilactic. N.B.: Pacienţii în tratament cu Cefotax pot prezenta reacţii fals pozitive ale glicozuriei determinate prin test Coombs. Aceasta poate fi corect determinată prin folosirea metodelor enzimatice.
Dozare: Dacă nu există o indicaţie specială a medicului, se recomandă următoarele doze: Adulţi, adolescenţi şi copii a căror greutate corporală depăşeşte 50 kg: Doza uzuală pentru administrarea i.m. sau i.v. este de 1-2 g la 12 ore. Pentru gonoree - injecţii i.m. 1 g în doză unică. Profilactic în intervenţii chirurgicale - injecţii i.m. sau i.v. 1 g cu o jumătate de oră înaintea intervenţiei chirurgicale. Infecţii necomplicate - injecţii i.m. sau i.v.1 g la 12 ore. Infecţii medii şi severe - injecţii i.m. sau i.v. 1-2 g la 6 ore. Infecţii foarte grave ce pun viaţa în pericol - injecţii i.m. sau i.v. 2 g la 4 ore. Adulţi cu funcţia renală alterată - 1/2 din doza adultului. Doze uzuale pedriatice: Nou-născuţi până la 1 săptămână - injecţii i.v. cu 50 mg/kg corp la 12 ore. Nou-născuţi până la 4 săptămâni - injecţii i.v cu 50 mg/kg corp la 8 ore. Sugari şi copii până la 50 kg greutate corporală - injecţii i.m. sau i.v. cu 8 până la 30 mg/kg corp la 4 ore sau 12 până la 45 mg/kg corp la 6 ore. Doza maximă zilnică la sugari şi copii nu trebuie să depăşească 12 g. Doza poate să ajungă la 12 g/zi în cazurile cu infecţii severe. Este recomandat ca soluţia să se injecteze imediat după preparare. Soluţia poate căpăta o coloraţie galben-pal fără a afecta eficacitatea antibioticului şi poate fi utilizată în decursul a 24 ore dacă este păstrată la o temperatură care să nu depăşească 200C. Durata tratamentului, calea de administrare şi intervalul între administrări depind de severitatea şi răspunsul la tratament al infecţiei. La pacienţii cu clearance-ul la creatinina mai mic de 5 ml/min, doza administrată trebuie redusă la jumătate faţă de normal.
Mod de administrare: Injecţii intravenoase 1 flacon (0,5 g sau 1 g) se dizolvă în 2 ml sau respectiv 4 ml de apă distilată şi se injectează intravenos lent în 3-5 minute. Perfuzii intravenoase: Pentru perfuzii scurte 2 g de Cefotax se dizolvă în 100 ml soluţie izotonică sau glucoză şi se perfuzează în 50-60 min. Injecţii intramusculare (i.m.): Se dizolvă 1 flacon (0,5 g sau 1 g) în 2 ml şi respectiv 4 ml de apă distilată şi se injectează profund în muşchiul gluteal. N.B.: Dacă apare orice semn de hipersensibilitate sau şoc anfilactic se întrerupe injectarea şi se administrează adrenalină 1 mg/ml, diluţie până la 10 ml, cu apă distilată care se injectează i.v. în doze de 1 ml urmate de administrarea injectabilă a unui glucocorticoid.
Formă de prezentare: 1 flacon (0,5 g sau 1 g) şi 1 fiolă de solvent. Atenţie A se păstra la întuneric şi la o temperatură care să nu depăşească 20 grade Celsius.