Colistin - prospect

Colistin - prospect

Compoziţie: Comprimate conţinând 250.000 U.I. de sulfat de colistină.

Acţiune farmacoterapeutică: Colistina este un antibiotic din grupul polipeptidelor care mai cuprinde Polimixină B şi Polimixină E (relativ recent s-a dovedit identitatea acesteia din urmă cu Colistina), bacitracină, tyrotricină, viomicină şi capreomicină. Spectrul antibacterian al Colistinei se extinde asupra următorilor germeni gramnegativi: Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Aerobacter aerogenes, Klebsiella, Pasteurella, Salmonella, Shigella, Haemophilus, Brucella (numai in vitro). Prezintă rezistenţă la Colistină; Proteus, toţi cocii şi bacilii grampozitivi, Neisseria, Micobacterium, Corynebacterium, bacilii sporulaţi, inclusiv clostridiile, de asemenea agenţii patogeni ai micozelor. Acţiunea Colistinei este de tip bacteriostatic şi bactericid; ea se exercită prin deteriorarea membranei celulare a germenilor microbieni, atât în stadiul de multiplicare, cât şi în repaus. Sulfatul de colistină este destinat cu precădere administrării orale (pentru calea parenterală se utilizează metansulfonatul de colistină, mai bine tolerat local). Administrat per os, sulfatul de colistină nu se resoarbe practic din tubul digestiv, aşa încât acţiunea lui se exercită numai asupra florei patogene intestinale, produsul fiind lipsit de acţiunea sistemică. La sugari însă, după administrarea per os a unor doze mari, o cantitate mică de antibiotic se poate resorbi, înregistrându-se prezenţa lui în serul sanguin şi în urină. Sulfatul de colistină se elimină prin fecale, în majoritate inactivat. Antibioticul nu perturbă microflora fiziologică a tractului digestiv. În clinică nu s-a constatat dezvoltarea rezistenţei microbiene, chiar după tratamente prelungite. Colistina prezintă rezistenţă încrucişată completă cu Polimixina B.

Indicaţii: 1) Infecţii digestive cu germeni sensibili, atât la copii (diaree-infecţioasă, gastroenterite toxicoze - în asociere cu forma injectabilă - profilactic în cursul epidemiilor intraspitaliceşti), cât şi la adulţi (gastroenterite, enterocolite, dizenterie bacilară, profilaxia suprainfecţiilor la cirotici - în asociere cu tratamente clasice - colite meta- şi postamibiene, diverticulite, rectocolite hemoragice, neoplasme infectate ale colonului). 2) Sterilizarea (eventual asociat cu sulfamide) intestinului în cadrul pregătirii preoperatorii pentru intervenţii pe tubul digestiv. 3) În febra tifoidă şi paratifoidă A şi B se administrează asociat cu cloramfenicolul, prezentând interes mai ales în infecţiile tifo-paratifice rebele, în recăderi şi în sterilizarea purtătorilor de germeni.

Contraindicaţii: Hipersensibilitate la Colistin în antecedente.

Posologie şi mod de administrare: Prematuri şi nou-născuţi - aproximativ 50.000 U.I./kg corp/zi, în 3-4 prize. Sugari - 100.000-150.000 U.I./kg corp/zi, în 3-4 prize. Copii între 1 şi 12 ani de 3-4 ori pe zi câte 1.000.000 U.I. Copii peste 12 ani şi adulţi de 4 ori pe zi câte 2.000.000 U.I.

Reacţii adverse: Nu se semnalează după administrarea per os.

Formă de prezentare: Cutii cu 5 folii a 6 comprimate

Condiţii de păstrare: La adăpost de umiditate.

Comments  

# AnaC 2014-12-02 12:16
ok, foarte bun prospectul. dar unde gasim medicamentul Colistin? La cate farmacii am intrebat mi s-a spus ca nu se mai fabrica de zeci de ani :( Exista macar ceva cu aceeasi susbtanta activa? :(
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh