Cum facem cancerul să se autodistrugă

Una din caracteristicile cancerului este proliferarea necontrolată, continuă și rapidă a celulelor tumorale. Acest lucru este posibil prin inactivarea unui mecanism de apărare antitumorală a organismului, în centrul căruia se află proteina p53, supranumită și paznicul genomului.

Proteina oncosupresoare p53 este prezentă în toate celulele organismului și acționează prin blocarea replicării celulelor care au ADN defect. Astfel, celulele intrate în procesul de diviziune celulară care au ADN normal pot merge mai departe in faza de replicare, pe când cele care au ADN modificat sunt blocate de către paznicul p53 și intră pe calea apoptozei, adică a autodistrugerii. Celulele canceroase reușesc să dezactiveze această proteină, fie direct prin producerea unei mutații la nivelul genei care codifică această proteină, fie indirect, atașând proteinei p53 o altă proteină – MDM2 – care îi blochează acțiunea. Inactivând proteina p53, celulele canceroase se pot multiplica necontrolat.

Un medicament al cărui mecanism de acțiune ar fi reactivarea proteinei p53 ar putea induce autodistrugerea celulelor canceroase. În China există un astfel de medicament numit gendicină, care constă într-un vector adenoviral în care este încorporată gena tumor-supresoare p53 (reactivând astfel mecanismul normal de apărare antitumorală), iar actualmente 3 mari companii farmaceutice (Sanofi, Roche și Merck) au în studiu un alt medicament care acționează prin interpunerea între proteina p53 și MDM2, împiedicând astfel blocarea paznicului genomului. A fost descoperită o astfel de moleculă care să se strecoare între cele 2 proteine (Nutlin, inhibitor al interacțiunii MDM2/p53), care actualmente este în studiu.

Dezvoltarea unui medicament care să reactiveze proteina p53 ar putea deschide o nouă eră în terapia oncologică.

Referințe:

  • Drugs Aim to Make Several Types of Cancer Self-Destruct, NY Times
  • Translating p53 Into the Clinic, Medscape

Add comment


Security code
Refresh