Contează unde intri în stop?

Acas? sau într-un spa?iu public? Locul unde se afl? un individ atunci când intr? în stop este corelat cu ritmul de stop ?i implicit cu prognosticul vital, click conform unui studiu publicat în NEJM.

Incidența ritmurilor șocabile (fibrilație ventriculară/tahicardie ventriculară fără puls) ca prim ritm cardiac înregistrat după un stop în afara spitalului a scăzut dramatic în ultimele decenii, de la 70% în urmă cu 30 ani la 23% în 2010. Într-un amplu studiu ce analizat 12.930 stopuri cardiace din registrul american și canadian s-a constatat că frecvența ritmurilor șocabile (FV/TV fără puls) a fost mult mai mare în cazul stopurilor apărute în spații publice decât în cazul celor care au survenit la domiciliu. Acest rezultat are implicații importante pentru strategiile de resuscitare, în special privitor la folosirea defibrilatoarelor automate externe (AED). Studiul a mai relevat faptul că rata supraviețuirii până la externarea din spital a fost de 34% la cei care suferiseră stopul în public, față de doar 12% la cei la care stopul survenise acasă.

Deși autorii admit că una din limitările studiului a fost faptul că nu au avut înregistrările EKG pentru confirmarea independentă a tipului de ritm de stop, acest neajuns poate fi ignorat având în vedere că algoritmul de detecție a ritmului al defibrilatoarelor automate externe este foarte sensibil și specific pentru o aritmie șocabilă.

Concluzia este că strategiile de resuscitare ar trebui să se axeze pe creșterea disponibilității și pregătirea populației pentru folosirea defibrilatoarelor automate externe. În România nu există programe de training în populație pentru resuscitare cardiorespiratorie în caz de stop sau folosirea defibrilatoarelor automate externe.

Add comment


Security code
Refresh