Călătoria cu avionul presupune anumite riscuri pentru sanatate la persoanele susceptibile, cele mai importante dintre acestea fiind hipoxia de altitudine si cresterea riscului de tromboză venoasă.
Aeronavele comerciale sunt presurizate la un echivalent al altitudinii de 2500-3000 m, ceea ce poate necesita, pentru anumite categorii de persoane, terapia suplimentara cu oxigen. Statisticile arata ca rata incidentelor medicale în timpul calatoriei cu avionul este de 8 la 1 milion de zboruri, dintre care 19,4% (1-2) sunt evenimente cardiace.
Călătoria cu avionul la persoanele cardiace
Majoritatea persoanelor cu afectiuni cardiovasculare pot calatori cu avionul în siguranta, conform unui review al cercetatorilor de la Universitatea Yale publicat în revista Annals of Internal Medicine. Exista totusi o serie de recomandari speciale pentru pacientii cardiaci:
- să aiba în bagaj un dosar medical, o trusa completa de medicamente, numerele de contact ale familiei si medicului
- să discute cu medicul internist/cardiolog factorii de risc individuali pentru calatoria cu avionul, care stabileste si necesitatea efectuarii unor teste pre-zbor
- persoanele cu pacemakere sau defibrilatoare implantabile trebuie sa prezinte dovada prezentei dispozitivului si sa solicite o verificare manuala. Nu exista dovezi care sa ateste o interferare a functionalitatii pacemakerelor sau defibrilatoarelor de catre calatoria cu avionul.
- purtarea de ciorapi elastici, evitarea consumului de alcool si asigurarea unei hidratari crescute (în absenta restrictiei hidrice) pe durata zborului pentru scaderea riscului de TVP.
Pacientii cardiaci trebuie sa îsi amâne calatoria daca au suferit un infarct miocardic în ultimele 2 saptamâni, daca sunt diagnosticati cu angina instabila, insuficienta cardiaca sau aritmii necontrolate.
Persoanele care au fost supuse unei operatii pe cord (angioplastie, bypass) pot calatori cu avionul dupa cel putin 3 saptamâni de convalescenta (chiar mai mult daca exista complicatii pulmonare).