CK-MB

cure "sans-serif"; mso-ansi-language: RO;" lang="RO">CK-MB reprezinta o izoenzima a creatinkinazei localizata în miocard, viagra musculatura striata, uter si prostata; în ser, reprezinta 0-5% din activitatea creatinkinazei totale.

CK-MB are doua izoforme:

> CK-MB1, forma circulanta, rezultata din degradarea, sub actiunea carboxipeptidazei serice, a izoformei CK-MB2;

> CK-MB2, forma tisulara, prezenta în concentratii mici în ser; creste în caz de infarct miocardic acut(IMA) datorita depasirii capacitatii de degradare a carboxipeptidazei serice.

În miocard, aproximativ 80% din activitatea creatinkinazei e reprezentata de izoenzima CK-MM, CK-MB reprezentând doar 20% (este oarecum specifica miocardului). O crestere a CK la valori de peste doua ori mai mari peste dublul limitei superioare a normalului si o activitate CK-MB de peste 5% din activitatea totala a CK sunt sugestive pentru infarct miocardic. Un raport CK-MB2/CK-MB1 maxim la 50-140 de minute de la debutul simptomelor pune precoce diagnosticul de IMA.

În cazul IMA, CK-MB prezinta cresteri mari în primele 3-6 ore, cu un maxim în 12-24 de ore de la debut, si ajunge la valoarea normala în 12-48 de ore. Sensibilitate si specificitate mai mari decât CK-MB au troponinele I (cTnI) si T (cTnT)

TIPUL TESTULUI:

Sangvin (se recolteaza într-o eprubeta sânge venos, la debutul simptomatologiei si apoi la 12, 24 si 48 de ore).

VALORI NORMALE

CK-MB: valori sub 24U/l.

INTERACTIUNI

Valorile crecute ale trigliceridelor (peste 300 mg/dl) scad nivelul CK-MB.

VARIATII PATOLOGICE

Valori crescute ale CPK-MB : infarct miocardic acut, chirurgie cardiaca, ischemie cardiaca, miocardita, pericardita, cardiomiopatie, aritmii ventriculare, defibrilatie cardiaca, rabdomioliza, polimiozita, dermatomiozita, distrofie musculara, traumatisme, hipertermie maligna, efort fizic intens.

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii